TÜRKİYE BAROLAR BİRLİĞİ 12.OLAĞANÜSTÜ GENEL KURUL KARARLARI
Tarih: 2.12.2013 | Okunma Sayısı: 2862



 
 TÜRKİYE BAROLAR BİRLİĞİ 12. OLAĞANÜSTÜ GENEL KURULU’NUN BARO KESENEKLERİNİN ARTTIRILMASI KARARIYLA, 69 YAŞ VE ÜZERİNDEKİ AVUKATLARA, 1 OCAK 2014 TARİHİNDEN İTİBAREN MUNZAM EMEKLİLİK YARDIMI ÖDENECEK 

TÜRKİYE BAROLAR BİRLİĞİ 12. OLAĞANÜSTÜ GENEL KURULU 30.11.2013 TARİHİNDE AV. ÖZDEMİR ÖZOK KONGRE VE KÜLTÜR MERKEZİ’NDE TOPLANDI. 
TÜRKİYE BAROLAR BİRLİĞİ BAŞKANI AV. PROF. DR. METİN FEYZİOĞLU’NUN TOPLANTIYI AÇMASININ ARDINDAN BAŞKANLIK DİVANI SEÇİMLERİNE GEÇİLDİ. DİVAN BAŞKANLIĞI’NA MUĞLA BAROSU BAŞKANI AV. MUSTAFA İLKER GÜRKAN, BAŞKANVEKİLLİĞİNE GİRESUN BAROSU BAŞKANI AV. GÜLTEKİN UZUNALİOĞLU SEÇİLDİ. AV. ABDULBAKİ AKTAŞ VE AV. HALE ÖZDAL DA BAŞKANLIK DİVANI’NDA ÜYE OLARAK GÖREV ALDI.

SAYGI DURUŞU VE İSTİKLAL MARŞI’NIN ARDINDAN TÜRKİYE BAROLAR BİRLİĞİ BAŞKANI AV. PROF. DR. METİN FEYZİOĞLU KONUŞMASINI YAPTI.

TÜRKİYE BAROLAR BİRLİĞİ BAŞKANI AV. PROF. DR. METİN FEYZİOĞLU’NUN KONUŞMASI:

AVUKATLIĞIN SORUNLARI, HER GEÇEN GÜN ÇIĞ GİBİ BÜYÜMEKTEDİR. BU SORUNLARI, MESLEKİ İTİBAR EROZYONU VE EKONOMİK SORUNLAR ALTINDA TASNİFLEMEK MÜMKÜNDÜR. MESLEKİ İTİBAR EROZYONU VE EKONOMİK SORUNLAR, BİRBİRİNİ BESLEYEREK SÜREKLİ ARTMAKTADIR. MESLEKİ İTİBAR EROZYONUNUN ARKASINDA YER ALAN BAZI SEBEPLER:

A. HAKİM VE SAVCILARIN, GERÇEĞİ GERÇEK OLMAYANDAN, HAKLIYI HAKSIZDAN, SUÇLUYU SUÇSUZDAN AYIRABİLMEK İÇİN ADİL YARGILAMANIN TEK GEÇERLİ YOL OLDUĞU GERÇEĞİNİ İÇSELLEŞTİRMEMİŞ OLMALARI,
B. HAKİM VE SAVCILARIN, ADİL YARGILAMANIN ÖN ŞARTININ AVUKATIN EŞİT KURUCU UNSUR OLDUĞU GERÇEĞİNİ İÇSELLEŞTİRMEMİŞ OLMALARI,
C. ÖZELLİKLE (A) VE (B) BENTLERİNDE İFADE EDİLEN SEBEPLERE BAĞLI OLARAK, ÖRNEĞİN:

  • HAKSIZ YERE AÇILAN DAVALARDA, SORUŞTURMA EVRESİNDE AVUKATIN YAPTIĞI SAVUNMALARIN DİKKATE DAHİ ALINMAMASI,
  • ŞARTLARI OLUŞMADAN VERİLEN TUTUKLAMA KARARLARI; ŞARTLARI ORTADAN KALKMASINA RAĞMEN VERİLMEYEN TAHLİYE KARARLARI,
  • DURUŞMADA AVUKATIN SÖZ HAKKININ SINIRLANMASI,
  • DURUŞMA DEVRESİNDE YAPILAN SAVUNMALAR ÇÜRÜTÜLMEYE DAHİ ÇALIŞILMADAN, BUNLAR ADETA YOK SAYILARAK HÜKÜM VERİLMESİ,
  • İDDİANAME VE BİLİRKİŞİ RAPORLARININ, SAVUNMALARA ÜSTÜN GÖRÜLMESİ, HÜKÜMLERİ BİLİRKİŞİLERİN VERDİĞİ ALGISININ YERLEŞMESİ,
  • DANIŞTAY VE YARGITAY’IN ÜYE YAPILARI DEĞİŞTİKTEN SONRA DEĞİŞEN YERLEŞİK İÇTİHATLER,
  • MAKUL SÜREDE YARGILAMA İLKESİNİN, HIZLI YARGILAMA ŞEKLİNDE ÇARPITILARAK, ÖZELLİKLE YÜKSEK MAHKEMELERDE, “DOSYA ERİTME” YARIŞINA GİRİLMESİ, BUNA BAĞLI OLARAK SAVUNMALARIN OKUNMAMASI, DEĞERLENDİRİLMEMESİ,
  • DOLAYISIYLA, SAVUNMANIN ETKİN OLAMAMASI, SAVUNMA YAPMAK VE YAPMAMAK ARASINDAKİ FARKIN ORTADAN KALKMAYA YÜZ TUTMUŞ OLMASI,
  • BUNA BAĞLI OLARAK, DOSYALARININ OKUNMADIĞINI DÜŞÜNEN YURTTAŞLARIN, İNCELEMENİN İYİ YAPILMASINI SAĞLAMAK İÇİN ARAYIŞ İÇİNE GİRMELERİ.

D. YASAMA VE YÜRÜTME ORGANININ KENDİLERİNİ YARGI KARARLARIYLA BAĞLI SAYMAMALARI; YARGI KARARLARINA UYMADA İSTEKSİZLİK GÖSTERMELERİ, 
E. YARGININ TARAFSIZ VE BAĞIMSIZ OLMADIĞINA DAİR ALGILARIN GİDEREK GÜÇLENMESİ,
F. AVUKATLARIN BİR KISMININ, YARGININ KURUCU UNSURU OLMANIN GEREKTİRDİĞİ BİLGİ BİRİKİMİNDEN YOKSUN OLMALARI VE MESLEK İLKE VE KURALLARINA AYKIRI DAVRANIŞLARIN ARTIŞ GÖSTERMESİDİR.

1. AVUKAT SAYISININ ÇOKLUĞU: MESLEK İLKE VE KURALLARINA AYKIRI DAVRANIŞLAR SERGİLEYEN AVUKATLARIN TESPİTİNİN VE HAKLARINDA DİSİPLİN YAPTIRIMI UYGULANMASININ GİDEREK ZORLAŞMASI,

2.HUKUK FAKÜLTELERİNDE VE AVUKATLIK STAJINDA VERİLEBİLEN EĞİTİMİN YETERSİZLİĞİ:

  • AVUKAT OLMANIN GEREKTİRDİĞİ BİLGİ BİRİKİMİNDEN YOKSUN BİR ŞEKİLDE MESLEĞİN İCRASI
  • MESLEK İLKE VE KURALLARININ İÇSELLEŞTİRİLMESİNDE EKSİKLİK

EKONOMİK SORUNLARIN ARKASINDAKİ BAZI SEBEPLER:

A.MESLEKİ İTİBAR EROZYONU: MESLEĞİN İTİBAR KAYBI NEDENİYLE, AVUKATIN EMEĞİNİN DE DEĞER KAYBETMESİ; BİLGİLİ – DONANIMLI AVUKATIN UYUŞMAZLIĞIN ÇÖZÜMÜNDE FARK YARATACAĞINA DAİR İNANCIN YİTİRİLMESİYLE BİRLİKTE, BİLGİ VE DONANIMIN DEĞER KAYBETMESİ,
B.AVUKAT SAYISININ KONTROLSÜZ ARTIŞI, FAKAT AVUKATLIK HİZMETİNE DUYULAN İHTİYACIN AYNI ORANDA ARTMAMASI: ARZ – TALEP DENGESİZLİĞİ,
C. EKONOMİK DURGUNLUK VEYA EKONOMİK BÜYÜME HIZINDA DÜŞÜŞ: BİR ÜLKEDE AVUKATLARIN HİZMETLERİNE İHTİYAÇ DUYULMASININ, O ÜLKENİN EKONOMİK BÜYÜKLÜĞÜYLE, ÖZELLİKLE YATIRIMLARLA ORANTILI OLDUĞU GERÇEĞİ: ÜRETİME YÖNELMEYEN HARCAMALARIN AVUKATLARIN İŞ SAHASINI GENİŞLETMEYE KATKISININ OLMADIĞI,
D. AVUKATA YÖNELİK TEKEL ALANLARINA SÜREKLİ MÜDAHALE: AVUKAT SAYISINDA KONTROLSÜZ ARTIŞIN VE AVUKATLIK HİZMETİNDE KALİTE SORUNLARININ TEKEL ALANINA MÜDAHALE İÇİN UYGUN İKLİM YARATMASI.

TÜRKİYE BAROLAR BİRLİĞİ OLARAK AVUKATLIK MESLEĞİNİN İTİBARINI TEHDİT EDEN VE AVUKATLARI BAŞA ÇIKILAMAYACAK EKONOMİK SIKINTILARA SÜRÜKLEYEN BU SEBEPLERLE BÜTÜN GÜCÜMÜZLE MÜCADELE ETMEKTEYİZ. BU MÜCADELE, ASLINDA HUKUK DEVLETİ VE DEMOKRASİ İÇİN YÜRÜTTÜĞÜMÜZ BİR BÜYÜK MÜCADELEDİR. 

BÜTÜN MESLEKTAŞLARIMIZ BİLMELİDİR Kİ, HUKUK DEVLETİNİN VE DEMOKRASİNİN OLMADIĞI BİR DÜZENDE, AVUKATA DA İHTİYAÇ YOKTUR. 

BÜTÜN YURTTAŞLARIMIZ BİLMELİDİR Kİ, AVUKATIN HAKKININ İHLAL EDİLDİĞİ YERDE, ASLINDA, YURTTAŞIN KENDİ HAKKI İHLAL EDİLMEKTEDİR. 

BİZ BİR YANDAN, HUKUK DEVLETİ VE DEMOKRASİ İÇİN MÜCADELE VERMEK, DİĞER YANDAN, ESASEN BU MÜCADELENİN ASLİ BİR PARÇASI OLARAK, AVUKATIN GÜNLÜK SORUNLARINI ÇÖZMEK İÇİN ÇALIŞMAK ZORUNDAYIZ. 

BU ÇERÇEVEDE SAYIN GENEL KURULUMUZ TARAFINDAN 26 MAYIS 2013 TARİHİNDE BİZE YETKİ VERİLMESİNİ TAKİBEN:

  1. MUNZAM EMEKLİLİK YARDIMI ÇALIŞMASI YAPTIK, YÖNERGESİNİ ÇIKARDIK.
  2. AVUKATLIK STAJI YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK ÖNGÖREREK, STAJA KABUL YETERLİLİK DEĞERLENDİRMESİ VE STAJ DEĞERLENDİRMESİ GETİREN DÜZENLEMEYİ HAZIRLADIK.
  3. EŞ VE BAKMAKLA YÜKÜMLÜ OLDUĞUMUZ ÇOCUKLARIN TEDAVİ YARDIMINDAN YARARLANMALARINI FİİLEN ENGELLEYEN BİNLİK PAKET UYGULAMASINI KALDIRDIK; SİSTEME KAYIT TARİHİNDEN İTİBAREN 6 AY SONRA YARDIMDAN YARARLANMA İMKANI GETİRDİK.
  4. ÇOK SAYIDA HASTANE İLE ANLAŞMA YAPTIK.
  5. ANLAŞMALI HASTANEDE YATARAK TEDAVİDE, YÜZDE SEKSEN ÖDEMEYİ KALDIRIP, YÜZDE YÜZ ÖDEME SAĞLADIK.
  6. AVUKAT HAKLARI MERKEZİ KURDUK.
  7. YILLARDIR TOPLANMAYAN CMK ÜST KURULU’NU ÇALIŞTIRMAYA BAŞLADIK.
  8. DİĞER KURULLARIMIZI OLUŞTURDUK.
  9. ÜCRET KARŞILIĞI BİR BAŞKA AVUKATIN VEYA AVUKATLIK ORTAKLIĞININ YANINDA İŞGÖREN AVUKAT OLARAK ÇALIŞAN MESLEKTAŞLARIMIZIN MESLEKİ İTİBARLARINI VE EMEKLERİNİ KORUMAK ÜZERE, GENEL KURULUN TAVSİYE NİTELİKLİ KARARI ÇERÇEVESİNDE GEREKLİ ÇALIŞMAYI YAPTIK VE YÖNERGE ÇIKARDIK.
  10. TUTUKLU AVUKATLARA SYDF’DEN AYLIK 300 LİRAYA KADAR YARDIMDA BULUNABİLMEK İÇİN YÖNERGE DEĞİŞİKLİĞİ YAPTIK VE BÖYLECE BİR MESLEKİ DAYANIŞMA ÖRNEĞİ ORTAYA KOYDUK.
  11. İNŞAAT DAİREMİZİ YENİDEN YAPILANDIRDIK. BAROLARIMIZIN HİZMET BİNASI VE SOSYAL TESİS İNŞAATLARINA DEVAM ETTİK. YENİLERİNİN PROJE İHALELERİNİ TAMAMLADIK. İNŞAAT KALİTESİNİ ARTTIRARAK VE MALİYETLERİ ANLAMLI ŞEKİLDE AZALTARAK YOLUMUZA DEVAM EDİYORUZ.
  12. YÜZDE 90 SEVİYESİNDE ALDIĞIMIZ AYAŞ İNŞAATINI YÜZDE 98’E ÇIKARDIK. BİRKAÇ AY İÇİNDE BİTİRECEĞİZ. ELBETTE BURANIN NASIL İŞLETİLECEĞİNİ, NASIL KULLANILACAĞINI VE MALİYETİN NASIL KARŞILANACAĞINI DÜŞÜNMEK ZORUNDAYIZ.
  13. BAROLARIMIZDA ÇOK SAYIDA MESLEK İÇİ EĞİTİM YAPTIK.
  14. ARABULUCULUK SERTİFİKA PROGRAMI AÇTIK, 14 AYRI MERKEZDE 31 ADET KURS DÜZENLEDİK, 746 KATILIMCIYA SERTİFİKA VERDİK. 1. YAZILI SINAVDA TBB SERTİFİKA PROGRAMINDAN MEZUN OLAN MESLEKTAŞLARIMIZ YÜZDE YÜZ BAŞARI SAĞLAMIŞLARDIR.
  15. AVUKATLIK KANUNU TASLAK ÇALIŞMASINI KATILIMCI BİR ANLAYIŞLA HAZIRLAMAK AMACIYLA 7 BÖLGEDEN 7’ŞER TEMSİLCİDEN VE ANKARA, İSTANBUL, İZMİR BAROLARININ TEMSİLCİLERİ İLE TBB TEMSİLCİLERİNDEN OLUŞAN BİR KOMİSYON KURDUK.
  16. ADALET BAKANLIĞINDA ÇALIŞMALARA BAŞLAMIŞ OLAN AVUKATLIK KANUNU HAZIRLIK KOMİSYONUNA TEMSİLCİ VERDİK. İKİ KOMİSYONUN ÇALIŞMALARINI BİRLEŞTİRECEĞİZ.
  17. ADALET BAKANLIĞI, HSYK VE TBB TEMSİLCİLERİNDEN OLUŞAN KOORDİNASYON ÜST KURULUNUN KURULMASINI SAĞLADIK; MESLEKTAŞLARIMIZA VE BAROLARA İLİŞKİN ÇOK SAYIDA SORUNU BURADA İŞBİRLİĞİ İÇİNDE ÇÖZDÜK.
  18. BAROLARLA İLİŞKİLERİMİZİ YOĞUNLAŞTIRDIK.

TÜRKİYE BAROLAR BİRLİĞİ BAŞKANI’NIN KONUŞMASINDAN SONRA GENEL KURUL GÜNDEMİNİN 5. MADDESİ GÖRÜŞÜLMEYE BAŞLANDI. 

TBB SOSYAL YARDIM VE DAYANIŞMA FONU (SYDF) KAPSAMINDA AVUKATLARA YAPILACAK AYLIK SOSYAL YARDIMIN KOŞULLARINI BELİRLEYEN SOSYAL YARDIM YÖNERGESİNİN UYGULANMASINDA; BAROLARIN TÜRKİYE BAROLAR BİRLİĞİ’NE ÜYE BAŞINA ÖDEMEKTE OLDUKLARI 38,40 TL KESENEĞİN, 40,00 TL ARTTIRILMASINA VE ORTAYA ÇIKACAK MİKTARIN YARISININ MUNZAM EMEKLİLİK BÜTÇESİNE AKTARILMASINA KARAR VERİLDİ.

TBB BAŞKANI AV. PROF. DR. METİN FEYZİOĞLU GENEL KURUL’DA TARİHİ BİR KARAR VERİLDİĞİNİ SÖYLEYEREK TEŞEKKÜR ETTİ.

VERİLEN ÖNERGELER ÜZERİNE TBB GENEL KURULU, HİZMET PASAPORTU VERİLMESİ İLE CEZAEVLERİNDE BULUNAN HASTA TUTUKLU VE HÜKÜMLÜLERİN TAHLİYELERİ KONUSUNDA BİR KOMİSYON OLUŞTURULMASINA KARAR VERDİ.

GÖRÜŞÜLEN GÜNDEM MADDELERİNİN VE ÖNERGELERİN ARDINDAN, TBB BAŞKANI FEYZİOĞLU, AVUKATLIK MESLEĞİNE GİRİŞTE; STAJ BAŞVURUSU VE STAJ BAŞARISI DEĞERLENDİRMESİ YAPILMASINA İLİŞKİN TÜRKİYE BAROLAR BİRLİĞİ AVUKATLIK STAJ YÖNETMELİĞİ DEĞİŞİKLİĞİ İLE İLGİLİ BİLGİ SUNDU. GENEL KURUL, YÖNETMELİK DEĞİŞİKLİĞİ YAPILMASI KONUSUNDA TBB ÇALIŞMALARINI DESTEKLEDİĞİNİ BELİRTTİ.

12. OLAĞANÜSTÜ GENEL KURUL GÜNCEL MESLEK SORUNLARININ GÖRÜŞÜLMESİNİN ARDINDAN TBB BAŞKANI AV. PROF. DR. METİN FEYZİOĞLU’NUN KAPANIŞ KONUŞMASIYLA SONA ERDİ. 

ETKİNLİK TAKVİMİ

20.09.2024
AV. ALİ KÖSE
BARO BAŞKANI

© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.