TÜRKİYE BAROLAR BİRLİĞİ 12. OLAĞANÜSTÜ GENEL KURULU 30.11.2013 TARİHİNDE AV. ÖZDEMİR ÖZOK KONGRE VE KÜLTÜR MERKEZİ’NDE TOPLANDI.
TÜRKİYE BAROLAR BİRLİĞİ BAŞKANI AV. PROF. DR. METİN FEYZİOĞLU’NUN TOPLANTIYI AÇMASININ ARDINDAN BAŞKANLIK DİVANI SEÇİMLERİNE GEÇİLDİ. DİVAN BAŞKANLIĞI’NA MUĞLA BAROSU BAŞKANI AV. MUSTAFA İLKER GÜRKAN, BAŞKANVEKİLLİĞİNE GİRESUN BAROSU BAŞKANI AV. GÜLTEKİN UZUNALİOĞLU SEÇİLDİ. AV. ABDULBAKİ AKTAŞ VE AV. HALE ÖZDAL DA BAŞKANLIK DİVANI’NDA ÜYE OLARAK GÖREV ALDI.
SAYGI DURUŞU VE İSTİKLAL MARŞI’NIN ARDINDAN TÜRKİYE BAROLAR BİRLİĞİ BAŞKANI AV. PROF. DR. METİN FEYZİOĞLU KONUŞMASINI YAPTI.
TÜRKİYE BAROLAR BİRLİĞİ BAŞKANI AV. PROF. DR. METİN FEYZİOĞLU’NUN KONUŞMASI:
AVUKATLIĞIN SORUNLARI, HER GEÇEN GÜN ÇIĞ GİBİ BÜYÜMEKTEDİR. BU SORUNLARI, MESLEKİ İTİBAR EROZYONU VE EKONOMİK SORUNLAR ALTINDA TASNİFLEMEK MÜMKÜNDÜR. MESLEKİ İTİBAR EROZYONU VE EKONOMİK SORUNLAR, BİRBİRİNİ BESLEYEREK SÜREKLİ ARTMAKTADIR. MESLEKİ İTİBAR EROZYONUNUN ARKASINDA YER ALAN BAZI SEBEPLER:
A. HAKİM VE SAVCILARIN, GERÇEĞİ GERÇEK OLMAYANDAN, HAKLIYI HAKSIZDAN, SUÇLUYU SUÇSUZDAN AYIRABİLMEK İÇİN ADİL YARGILAMANIN TEK GEÇERLİ YOL OLDUĞU GERÇEĞİNİ İÇSELLEŞTİRMEMİŞ OLMALARI,
B. HAKİM VE SAVCILARIN, ADİL YARGILAMANIN ÖN ŞARTININ AVUKATIN EŞİT KURUCU UNSUR OLDUĞU GERÇEĞİNİ İÇSELLEŞTİRMEMİŞ OLMALARI,
C. ÖZELLİKLE (A) VE (B) BENTLERİNDE İFADE EDİLEN SEBEPLERE BAĞLI OLARAK, ÖRNEĞİN:
D. YASAMA VE YÜRÜTME ORGANININ KENDİLERİNİ YARGI KARARLARIYLA BAĞLI SAYMAMALARI; YARGI KARARLARINA UYMADA İSTEKSİZLİK GÖSTERMELERİ,
E. YARGININ TARAFSIZ VE BAĞIMSIZ OLMADIĞINA DAİR ALGILARIN GİDEREK GÜÇLENMESİ,
F. AVUKATLARIN BİR KISMININ, YARGININ KURUCU UNSURU OLMANIN GEREKTİRDİĞİ BİLGİ BİRİKİMİNDEN YOKSUN OLMALARI VE MESLEK İLKE VE KURALLARINA AYKIRI DAVRANIŞLARIN ARTIŞ GÖSTERMESİDİR.
1. AVUKAT SAYISININ ÇOKLUĞU: MESLEK İLKE VE KURALLARINA AYKIRI DAVRANIŞLAR SERGİLEYEN AVUKATLARIN TESPİTİNİN VE HAKLARINDA DİSİPLİN YAPTIRIMI UYGULANMASININ GİDEREK ZORLAŞMASI,
2.HUKUK FAKÜLTELERİNDE VE AVUKATLIK STAJINDA VERİLEBİLEN EĞİTİMİN YETERSİZLİĞİ:
EKONOMİK SORUNLARIN ARKASINDAKİ BAZI SEBEPLER:
A.MESLEKİ İTİBAR EROZYONU: MESLEĞİN İTİBAR KAYBI NEDENİYLE, AVUKATIN EMEĞİNİN DE DEĞER KAYBETMESİ; BİLGİLİ – DONANIMLI AVUKATIN UYUŞMAZLIĞIN ÇÖZÜMÜNDE FARK YARATACAĞINA DAİR İNANCIN YİTİRİLMESİYLE BİRLİKTE, BİLGİ VE DONANIMIN DEĞER KAYBETMESİ,
B.AVUKAT SAYISININ KONTROLSÜZ ARTIŞI, FAKAT AVUKATLIK HİZMETİNE DUYULAN İHTİYACIN AYNI ORANDA ARTMAMASI: ARZ – TALEP DENGESİZLİĞİ,
C. EKONOMİK DURGUNLUK VEYA EKONOMİK BÜYÜME HIZINDA DÜŞÜŞ: BİR ÜLKEDE AVUKATLARIN HİZMETLERİNE İHTİYAÇ DUYULMASININ, O ÜLKENİN EKONOMİK BÜYÜKLÜĞÜYLE, ÖZELLİKLE YATIRIMLARLA ORANTILI OLDUĞU GERÇEĞİ: ÜRETİME YÖNELMEYEN HARCAMALARIN AVUKATLARIN İŞ SAHASINI GENİŞLETMEYE KATKISININ OLMADIĞI,
D. AVUKATA YÖNELİK TEKEL ALANLARINA SÜREKLİ MÜDAHALE: AVUKAT SAYISINDA KONTROLSÜZ ARTIŞIN VE AVUKATLIK HİZMETİNDE KALİTE SORUNLARININ TEKEL ALANINA MÜDAHALE İÇİN UYGUN İKLİM YARATMASI.
TÜRKİYE BAROLAR BİRLİĞİ OLARAK AVUKATLIK MESLEĞİNİN İTİBARINI TEHDİT EDEN VE AVUKATLARI BAŞA ÇIKILAMAYACAK EKONOMİK SIKINTILARA SÜRÜKLEYEN BU SEBEPLERLE BÜTÜN GÜCÜMÜZLE MÜCADELE ETMEKTEYİZ. BU MÜCADELE, ASLINDA HUKUK DEVLETİ VE DEMOKRASİ İÇİN YÜRÜTTÜĞÜMÜZ BİR BÜYÜK MÜCADELEDİR.
BÜTÜN MESLEKTAŞLARIMIZ BİLMELİDİR Kİ, HUKUK DEVLETİNİN VE DEMOKRASİNİN OLMADIĞI BİR DÜZENDE, AVUKATA DA İHTİYAÇ YOKTUR.
BÜTÜN YURTTAŞLARIMIZ BİLMELİDİR Kİ, AVUKATIN HAKKININ İHLAL EDİLDİĞİ YERDE, ASLINDA, YURTTAŞIN KENDİ HAKKI İHLAL EDİLMEKTEDİR.
BİZ BİR YANDAN, HUKUK DEVLETİ VE DEMOKRASİ İÇİN MÜCADELE VERMEK, DİĞER YANDAN, ESASEN BU MÜCADELENİN ASLİ BİR PARÇASI OLARAK, AVUKATIN GÜNLÜK SORUNLARINI ÇÖZMEK İÇİN ÇALIŞMAK ZORUNDAYIZ.
BU ÇERÇEVEDE SAYIN GENEL KURULUMUZ TARAFINDAN 26 MAYIS 2013 TARİHİNDE BİZE YETKİ VERİLMESİNİ TAKİBEN:
TÜRKİYE BAROLAR BİRLİĞİ BAŞKANI’NIN KONUŞMASINDAN SONRA GENEL KURUL GÜNDEMİNİN 5. MADDESİ GÖRÜŞÜLMEYE BAŞLANDI.
TBB SOSYAL YARDIM VE DAYANIŞMA FONU (SYDF) KAPSAMINDA AVUKATLARA YAPILACAK AYLIK SOSYAL YARDIMIN KOŞULLARINI BELİRLEYEN SOSYAL YARDIM YÖNERGESİNİN UYGULANMASINDA; BAROLARIN TÜRKİYE BAROLAR BİRLİĞİ’NE ÜYE BAŞINA ÖDEMEKTE OLDUKLARI 38,40 TL KESENEĞİN, 40,00 TL ARTTIRILMASINA VE ORTAYA ÇIKACAK MİKTARIN YARISININ MUNZAM EMEKLİLİK BÜTÇESİNE AKTARILMASINA KARAR VERİLDİ.
TBB BAŞKANI AV. PROF. DR. METİN FEYZİOĞLU GENEL KURUL’DA TARİHİ BİR KARAR VERİLDİĞİNİ SÖYLEYEREK TEŞEKKÜR ETTİ.
VERİLEN ÖNERGELER ÜZERİNE TBB GENEL KURULU, HİZMET PASAPORTU VERİLMESİ İLE CEZAEVLERİNDE BULUNAN HASTA TUTUKLU VE HÜKÜMLÜLERİN TAHLİYELERİ KONUSUNDA BİR KOMİSYON OLUŞTURULMASINA KARAR VERDİ.
GÖRÜŞÜLEN GÜNDEM MADDELERİNİN VE ÖNERGELERİN ARDINDAN, TBB BAŞKANI FEYZİOĞLU, AVUKATLIK MESLEĞİNE GİRİŞTE; STAJ BAŞVURUSU VE STAJ BAŞARISI DEĞERLENDİRMESİ YAPILMASINA İLİŞKİN TÜRKİYE BAROLAR BİRLİĞİ AVUKATLIK STAJ YÖNETMELİĞİ DEĞİŞİKLİĞİ İLE İLGİLİ BİLGİ SUNDU. GENEL KURUL, YÖNETMELİK DEĞİŞİKLİĞİ YAPILMASI KONUSUNDA TBB ÇALIŞMALARINI DESTEKLEDİĞİNİ BELİRTTİ.