TÜBAKKOM 12.DÖNEM 3. GENEL ÜYE TOPLANTISI YAPILDI
Tarih: 19.12.2014 | Okunma Sayısı: 2898
 
MALATYA BAROSUNUN EV SAHİPLİĞİNDE GERÇEKLEŞTİRİLEN TÜBAKKOM 12.DÖNEM 3. GENEL ÜYE TOPLANTISI YAPILDI.
BAROMUZU TEMSİLEN KADIN HAKLARI KOMİSYON BAŞKANI AV.GÜLSER SOYDAN,AV.İ.GÜLSER ÜÇOK VE AV.SELİN SOYDAN KATILDI.
 
 
 

Tübakkom 12. Dönem 3. Genel üye toplantısı Malatya Barosu ev sahipliğinde 06.12.2014 tarihinde Malatya Ramada Otel toplantı salonunda başladı.

            Toplantı Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi M. Özlem Kütük’ün hazırlamış olduğu ‘Çocuk Gelinler- Küçük Yaşta Evlilikler’  konulu sunum ile başladı.

            Açılış konuşmalarından sonra Divan Heyeti oluşturuldu. Kayseri Barosu adına Divan heyetine aday olmamıza karşın Batman, Erzincan, Sivas, Malatya ve sözcü Samsun Barosu temsilcileri divan heyetini oluşturdu.

            Sabah oturumunun ilk konusu İzmir Barosu’nun ‘Çocuk Gelinler’ konulu çalışması oldu. İzmir Barosunun bu konudaki projesi; bu kavramı Türkiye çapında tanıtarak sakıncalarına dikkat çekmekti. Bu bağlamda baronun hazırlamış olduğu afiş çalışması sunuldu. Üzerinde tartışılarak geliştirilmesi gerektiği kararı alındı. 1

            ‘Çocuk Gelinler’ kurultayının adı ‘ Çocuktan Gelin Olmaz ‘ kurultayı olarak değiştirildi. Bu kurultayın afiş çalışması için her baronun kendi ili adına çalışma yaparak 20 gün içinde Tübakkom’a sunması istendi. 2

                Öğlen oturumunda sonuç bildirgesinin hazırlanması için görevli barolar tayin edildi. Ardından basına yansıyan kadın erkek eşitliğine aykırı söylemler tartışıldı. Eğitimde yapılan değişikliklerin kadın erkek eşitliği ilkesine uygun olup olmadığı görüşüldü. Kadın erkek eşitliğinin sağlanmasına ve kadına karşı şiddetin önlenmesine yönelik kamu spotları hazırlanması kararı alındı.

            Şömin’lerin çalışma prensibi konuşulduktan sonra kapatılacak olursa sıkıntıların neler olabileceği görüşüldü. Kayseri Barosu olarak kadın cinayetleri incelendiğinde öldürülen kadınların büyük kısmının en az bir yıl öncesinden itibaren şiddet mağduru olduğunu belirterek, kadına yönelik şiddetin tespitinin sağlanarak önlenmesi için ne tür çalışmalar yapabileceğimiz hakkında görüşlerimizi bildirdik.

            Önerimiz üzerine kadın cinayetlerinin temelinde yatan vakalar tartışıldı. Sonuç olarak yetişkin annelerin ve milli eğitim sistemimizin geleceğin baba ve kocalarını bu konuda bilinçle yetiştirmesi gerektiği vurgulandı. Erkek desteği olmadan bu konudaki girişimlerin başarılı olmama olasılığı da tartışılınca baro nezdinde komisyonlarımıza erkek katılımcıların da iştirakine hassasiyet gösterilmesi gerektiği kararına varıldı.

            Erken yaşta yapılan evlilikler toplantının ana teması idi. Açılan yaş büyütme davaları, bu bağlamdaki hakim kararları ve evlilik izni konusunda zorlaştıracak düzenlemelerin neler olabileceği görüşüldü.

            Gençler arasında kadın hakları algısını güçlendirmek adına kompozisyon yarışması yapılması kararı alındı. Yine benzer olarak bu konudaki toplamsal algıyı güçlendirmek adına meslektaşlarımızın anılarını içeren bir kitap hazırlama fikri öne sürüldü. Balıkesir Barosunun seneler önce yayınladığı ‘Yaşam Dosyası’ isimli kitap örnek olarak gösterildi.

            İlk gün oturumunun son konusu olarak kadın meslektaşlarımıza yönelik saldırılar konuşuldu. Samsun’da bir bayan avukat meslektaşımızın polis merkezinde maruz kaldığı olay hakkında bilgi verildi. Bu ve benzeri olaylarla alakalı yapılması gereken çalışmalar anlatıldı. Muğla Barosu tarafından yine bir bayan meslektaşımızın yaşadığı olay ve sonrasında almış olduğu disiplin cezasından bahisle bu konuda girişimde bulunma çağrısı yapıldı. Bayan meslektaşlarımızın çalışma koşullarının iyileştirilmesi özellikle icra müdürlüklerine yönelik iyileştirme çalışmalarının nasıl yapılabileceği tartışıldı.

            Toplantının ilk günü gündemin ve çalışmanın yoğunluğunun ardından konaklanılan otelde Barolar Birliği Başkanı Syn Prof.Dr. Metin Feyzioğlu’nun düzenlediği ve bizzat katıldığı gala yemeğine katıldık.

            İkinci gün 13.00’e kadar süren toplantıda önceki gün karara bağlanan görüşler hakkında Tübakkom Yürütme Kurulunun neler yapacağı görüşüldü.

            Gelincik projesi ve ŞÖNİM’lerde kadınlara destek verilmesi konusunda uygulamalar anlatıldı. CMK sisteminde mağdura doğrudan destek sağlanması hususundaki sorunlar belirlendi. Soybis sistemi hakkında bilgiler verildi.3 Adalet Bakanlığınca üzerinde çalışılan Mağdur Hakları Yasası hakkında bilgiler ve uygulamalar paylaşıldı. Savaş Mağdurları ve Suriyeli kadınlar için Uludere Kaymakamı Sayın Halil İbrahim Şılgın ile iletişime geçilip yardım talepleri doğrultusunda yardımcı olma kararı verildi.4 Ayrıca Suriyeli kadınlarla kuma olarak yapılan evlilikler için önlem teorileri görüşüldü. Kadın hakları konusunda iyileşmenin aksine kötü gidişatın sonuçları ve olumsuz yöne gidişin nasıl durdurulacağı konusu tartışıldıktan sonra kadın cinayetleri hakkında her baronun şahsi çalışmasının bir sonraki üye toplantısına hazır edilmesi kararı alındı.5

            Tübakkom 12. Dönem 3. Genel Kurul toplantısı, Türkiye’nin güncel gündemiyle son derece paralel, tartışılan ve alınan kararlar açısından oldukça verimli geçti. Baromuz adına üstlendiğimiz çalışmaları bir sonraki toplantıya kadar hazırlayıp, Türkiye yararına yapılan ulusal bir çalışmada baromuzun adını  üst sıralara taşımak temennisiyle, saygılarımızla raporumuzu sunarız.

           Kadın Hakları Komitesi Başkanı

                     Av. Gülser Soydan

Ek: Sonuç Bildirgesi ve İzmir Barosu Afiş Çalışması

TÜBAKKOM 12. DÖNEM 3. GENEL ÜYE TOPLANTISI

TÜBAKKOM Genel Üye toplantısı Samsun, Kayseri, Manisa, Çorum, Edirne, Eskişehir, Aydın, Antalya, Hatay, Nevşehir, Bursa, Adana, Sinop, Zonguldak, Kahramanmaraş, Muğla, Aksaray, Batman, Kırklareli, Balıkesir, Erzincan, Kocaeli, Bartın, Bolu, Amasya, Sivas, Osmaniye, Tokat, Diyarbakır, Gaziantep, Bingöl, İzmir, İstanbul, Ankara, Malatya, Trabzon Baroları ve TÜBAKKOM Eşgüdüm Sorumlusu ve TBB Yönetim Kurulu Üyesi Av.Yurdagül Gündoğan’ın katılımı ile 06-07 Aralık2014 tarihinde Malatya’da toplanmıştır. Yürürlükteki yasalar, uluslararası sözleşmeler, özellikle CEDAW ve İstanbul Sözleşmesi çervesinde aşağıdaki konular karar altına alınmıştır.

1) "Çocuktan gelin olmaz" Kurultayı yapılarak çocuk yaşta evliliklere sorunların tartışılması ve çözüme yönelik çalışmaların yapılarak kamuyla paylaşılmasına karar verilmiştir.

2) Laiklik ve Cumhuriyetin temel değerlerine karşı olan tüm karar ve uygulamaları kınıyoruz.

3) "Kadın ve erkeği eşit duruma getiremezsiniz, o fıtrata terstir." diyen devlet anlayışını kınıyoruz.

4) Karma eğitimin kaldırılması yönündeki çalışmaların kız öğrencilerin eğitim hayatından uzaklaştırılmasıyla sonuçlanacak, din derslerinin ilkokul birinci sınıftan itibaren zorunlu hale getirilmesi Cumhuriyetin temel ilkelerine, özellikle Laikliğe aykırıdır.

5) Türk Medeni Kanunu ile elde ettiğimiz haklardan vazgeçmeyeceğimizi, daha ileriye götürmek için mücadele edeceğimizi bildiriyoruz.

6) Kadınların çalışma hayatında, siyasette ve sosyal hayatta daha etkin yer alması için Devletin üzerine düşen yükümlülükleri yerine getirmesini talep ediyoruz.

7) Her geçen gün artan kadın cinayetlerinin önlenmesi için gerekli önlemler alınmasına, ŞÖNİM'lerin sayısının artırılarak etkin hale getirilmesi için Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nı göreve davet ediyoruz.

8) CMK 234/5 ve TCK 86. maddelerinde kadına pozitif ayrımcılık yapılarak gerekli yasal düzenlemelerin yapılması talep ediyoruz.

9) Kadın-erkek eşitliğinin sağlanmasına ve kadına karşı şiddetin önlenmesine yönelik kamu spotları hazırlanmasını talep ediyoruz.

10) Staj Eğitim Merkezi Yönetmeliği'nde değişiklik yapılarak 6284 Sayılı Kanun'un zorunlu ders programına alınmasının sağlanması TBB'nden talep ediyoruz.

11) Okullarda toplumsal cinsiyet eşitliği eğitimi verilmesi için MEB müfredatında değişiklik yapılmasını talep ediyoruz.

12) Savaş mağduru kadınların ve çocukların sorunlarının çözülmesi için gerekli çalışmaların yapılmasını talep ediyoruz.

13) Yazılı ve görsel basında cinsiyet ayrımcılığı içeren ve kadına yönelik şiddeti teşvik eden dilin düzeltilmesi konusunda medya kuruluşlarıyla tekrar iletişime geçilmesine karar verilmiştir.

14) Yargının vazgeçilmez öğesi avukatlara yönelik şiddeti kınıyoruz ve sonunu kadar da takipçisi olacağımızı bildiriyoruz.07.12.2014

TÜRKİYE BAROLAR BİRLİĞİ KADIN HUKUKU KOMİSYONU

 

 

 

 

           

                                     

ETKİNLİK TAKVİMİ

27.09.2024
AV. ALİ KÖSE
BARO BAŞKANI

© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.