TBB HAYVAN HAKLARI KURULTAYI GAZİANTEP&S217;TE YAPILDI
Tarih: 27.11.2014 | Okunma Sayısı: 2803
 
GAZİANTEP DİVAN OTEL’DE GERÇEKLEŞTİRİLEN TÜRKİYE BAROLARI HAYVAN HAKLARI 4. KURULTAYI’NA; CUMHURİYET HALK PARTİSİ İSTANBUL MİLLETVEKİLİ MELDA ONUR, CUMHURİYET HALK PARTİSİ GAZİANTEP MİLLETVEKİLİ MEHMET ŞEKER, CUMHURİYET HALK PARTİSİ GAZİANTEP İL BAŞKANI MEHMET GÖKDAĞ, GAZİANTEP BARO BAŞKANI BEKTAŞ ŞARKLI, GAZİANTEP BARO ESKİ BAŞKANI ALİ ELİBOL, HAYVAN HAKLARI KOMİSYONU BAŞKANI NAİLE UZUN VE TÜRKİYE’NİN ÇEŞİTLİ İLLERİNDE FAALİYET GÖSTEREN ÇOK SAYIDA BAROLARIN TEMSİLCİSİ KATILDI. 
BAROMUZU TEMSİLEN HAYVAN HAKLARI KOMİSYON BAŞKANIMIZ SAYIN AV.FUNDA YAPIŞLAR KATILDI.
 
 

TÜRKİYE BAROLARI

HAYVAN HAKLARI IV. KURULTAYI GAZİANTEP

 

22 Kasım 2014

 

‘TÜRKİYE BAROLARI HAYVAN HAKLARI 4. KURULTAYI’ GENİŞ KATILIMLA GAZİANTEP’TE YAPILDI. 

GAZİANTEP DİVAN OTEL’DE GERÇEKLEŞTİRİLEN TÜRKİYE BAROLARI HAYVAN HAKLARI 4. KURULTAYI’NA; CUMHURİYET HALK PARTİSİ İSTANBUL MİLLETVEKİLİ MELDA ONUR, CUMHURİYET HALK PARTİSİ GAZİANTEP MİLLETVEKİLİ MEHMET ŞEKER, CUMHURİYET HALK PARTİSİ GAZİANTEP İL BAŞKANI MEHMET GÖKDAĞ, GAZİANTEP BARO BAŞKANI BEKTAŞ ŞARKLI, GAZİANTEP BARO ESKİ BAŞKANI ALİ ELİBOL, HAYVAN HAKLARI KOMİSYONU BAŞKANI NAİLE UZUN VE TÜRKİYE’NİN ÇEŞİTLİ İLLERİNDE FAALİYET GÖSTEREN ÇOK SAYIDA BAROLARIN TEMSİLCİSİ KATILDI.

Türkiye Baroları Hayvan Hakları 4. Kurultayı adı altında ‘Hayvanlara Adalet Borçluyuz’ sloganıyla gerçekleştirilen kurultayın açılış konuşmasını Gaziantep Baro Başkanı Bektaş Şarklı yaptı. Bektaş Şarklı, hayvan haklarının önemine işret etti. Gaziantep Baro Başkanı Şarklı, şunları söyledi: “İnsanın, doğanın ve hayvanlar üzerinde doymak bilmeyen vahşi kapitalizmi neticesinde dünya, hayvanlar için yaşanamayacak bir dünya haline gelmiştir. Bu durumdan hayvanların muzdarip olduğu çok bellidir. Son günlerde yaşanan yaban domuzlarının İstanbul Boğazı’nda görülmesi olayı, yerinden yurdundan edilen canlıların dramıdır aslında. Bu koşullarda yaşamaya zorlanmak hayvanlar açısından katlanılmaz, ölümcül olmaktadır. Bu hayvanlar türlerinin kaybolmasıyla karşı karşıyadır. Böyle bir algının yer aldığı, egemen olduğu yaşam içerisinde de insanın kendine ve doğaya yabancılaşması kaçınılmazdır. Tam da bu noktada hayvan hakları savunuculuğunun insan hakları varken şimdi sırası mı şeklindeki eleştirilerin de ne kadar haksız ve yersiz olduğu ortadadır.”


"KADINA BAKIŞ AÇISI NEYSE HAYVANA BAKIŞ AÇISI DA AYNIDIR"

Kurultayda konuşan Hayvan Hakları Komisyonu Başkanı Naile Uzun, hayvanlara saygı gösterilmesi konusuna vurgu yaptı. Naile Uzun, şöyle konuştu:“Hayvana saygının olmadığı yerde insana saygıyı zaten düşünemiyoruz. Farklı bir şeyler söylemek istiyorum. Aslında kadın hakları konusunda feminist ve aktivist olarak her ikisini de bağlamlandırmayı ben seviyorum. Kadına bakış açısı neyse hayvana yönelik bakış açısı da aynıdır; nesneleştirmektir, ötekileştirmektir. Erkek egemen sistemin egemenlik ve iktidar arayışında kendi bedeni dışında diğer bedenleri ihtiyaç nesnesi haline getirmesinin bir sonucudur. Bunu da görmediğimiz ve bu iktidar anlayışını sorgulamadığımız takdirde hayvana yönelik şiddet, kadına yönelik şiddet der dururuz.”

"HAYVANLAR DÜNYANIN BİYOLOJİK DENGESİDİR"

Kurultayda söz alan Gaziantep Baro eski Başkanı Ali Elibol, örgütlenmenin önemine dikkat çekti. Ali Elibol, şu açıklamada bulundu: “Dünya, ancak hayvanlarla olursa yaşanılabilir hale geliyor. Hayvanlar dünyanın biyolojik dengesi aslında. Hayvanları yok ettiğimizde aslında dünyamızı ve kendimizi yok ettiğimizin farkında değiliz. Ama bu tür organizasyonlar, komisyonlar, eğer demokrasi, sivil toplum rejimiyse, örgütlü toplum rejimiyse toplumun bu şeklide örgütlenmesi gerekir. Örgütlenme; gerek insanlar gerekse de hayvanlar açısından dünyayı daha yaşanabilir bir hale getirecektir.”

"HERKESİN SORUNUNU PARALEL ÇÖZECEĞİZ"

Kurultaya katılarak hayvan hakları konusunda Meclis’te yürütülen çalışmalara ilişkin katılımcıları bilgilendiren Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul Milletvekili Melda Onur, insan ve hayvan sorunlarının paralel çözülmesi gerektiğini kaydetti. Onur, şu ifadeleri kullandı: “Tabi artık şu anlayışın yeni siyasette yeri yok. İşte insanların hakları, sorunları var; onlar çözülsün daha sonra hayvanlara bakarız. Ya da şu erkeklerin sorunlarını çözelim, sonra kadınlara, engellilere, hayvanlara, LGBT’lere bakarız. Öyle bir şey yok. Herkesin sorununu paralel çözeceğiz. Çünkü inşaların sorunları bitmez, diğer sorunlar da bunları beklemez.” dedi

 

 

Çeşitli komisyon temsilcileri söz alarak uygulamalara dair sıkıntıları ile görüş ve önerilerini bildirdiler.

 

1.       Eskişehir Barosu Temsilcisi söz alarak, Kurban Bayramı’nın ilk gününe denk gelen Dünya Hayvanları Koruma Günü’ne dair yapılan açıklamadan dolayı gündeme gelen disiplin soruşturması ile ilgili bilgi verdi. (BAŞLIK: DÜNYA HAYVANLARI KORUMA GÜNÜ ÇALIŞMALARI VE YANSIMALARI)

 

2.       Ankara Barosu Temsilcisi söz alarak, Hayvan Hakları ile ilgili mevzuat değişikliği sürecine dair gözlem ve eleştirilerini aktardı.(BAŞLIK: MEVZUAT ÇALIŞMALARI)

 

3.       Kayseri Barosu Temsilcisi söz alarak Kayseri’de yapımına başlanan barınakla ilgili çalışmalara dair bilgilendirme yaptı, genel değerlendirmelerde bulundu,barınak kavramı ve kurultayların bu konuda ki etkileri üzerine görüş bildirdi. (BAŞLIK: BARINAKLAR)

 

4.       Sakarya Barosu Temsilcisi söz alarak Rotary gibi kurumlarla ortak çalışma yapılmasının faydalarına değindi. (BAŞLIK: DİĞER KURUMLARLA ORTAK PROJELER)

 

5.       Antalya Barosu Temsilcisi söz alarak hayvanlara dair kamu spotları hazırlanması gerekliliğine değindi. (BAŞLIK: KAMUSAL FARKINDALIK YARATMA ÇALIŞMALARI)

 

6.       Gaziantep Barosu TBB Delegesi söz alarak kendisinin TBB nezdinde kurultaylara her türlü katkıyı sunmaya hazır olduklarını belirtti.(BAŞLIK:DESTEK BİLDİRİMİ)

 

7.       Aydın Barosu Temsilcisi söz alarak; deve güreşlerine karşı alınması gereken önlemlerle ilgili görüşlerini beyan etti. Güreşlerin neden yapılmaması gerektiği sorusunun cevapları, hayvanların iyi güreşebilmeleri için hormon doping ilaçlarına maruz bırakılmaları, folklorik amacı aşan şiddet ortamında güreşlerin gerçekleşmesi, hayvanların bütün gün sıcakta güneş altında kalarak sağlıklarının bozulması.

 

Sorunun kaynakları;

 

·         Yerel yönetimlerin güreşleri gelir ve turizm kaynağı olarak görmesi,

·         Seçim dönemlerinde tanıtım aracı olarak kullanmaları,

·         Bahisçiler vb. bu işten gelir elde edenlerin güreşlere destek vermeleri,

·         Deve güreşlerinin kültür mirası olarak algılanması.

 

Çözüm önerisi; hayvanların güreştirmeleri yerine bu etkinliğin develer arası cinse dair güzellik yarışmaları, folklorik amaçlı gösteriler kapsamında kalacak şekilde revize edilmesi, bir festival ortamına dönüştürülmesi.

 

Milletvekili Melda ONUR söz alarak; önce kullandığımız jargonun değiştirilmesi gerektiğini öncelikle “güreş” değil “dövüş” kelimesini kullanmamız gerektiğini ve kararlı bir şekilde bu konunun üzerine gidilmesini önerdi.(BAŞLIK: DEVE DÖVÜŞLERİ)

 

8.       Mersin Barosu Temsilcisi söz alarak; Mersin ve Tarsus’da son dönemde yaşanan ihlallerin nedenlerine değindi. Okullarda eğitim çalışmaları yapılmasının Kurultayca karar altına alınarak tüm Barolarca uygulanması gerektiğini belirtti.

 

Carettacaretta’lar ve diğer su altı canlılarının yaşadıkları sorunlara dair destek talebinde bulundu.(BAŞLIK: EĞİTİM FAALİYETLERİ & DENİZ CANLILARININ YAŞAM HAKKI)

 

9.       Bursa Barosu Temsilcisi söz alarak; ilköğretim okulları başta olmak üzere eğitim öğreti kurumlarında her baronun kendi bölgesinde düzenli ve gruplar halinde çalışmalar yaparak çocuklara – gerekirse okula kedi ve köpek götürerek ilgili çekici sunumlar yapması ve okullardan mezun olup veya okula gitmemiş ergin kişilere de ulaşabilmek için elverişli bir ortam olarak gözlemlenen askerlikte 21 günlük temel eğitim sırasında vb. ilgili yaş düzeyine uygun bir sunum yapılması hususlarını önerdi.(BAŞLIK: EĞİTİM VE KAMUSAL FARKINDALIK YARATMA FAALİYETLERİ)

 

10.   Gaziantep Barosu tarafından hazırlanan video gösterisi izlendi.

 

11.   Gaziantep Barosu tarafından hazırlanan powerpoint sunumu izlendi

 

12.   Milletvekili Melda Onur söz alarak; çalışılması istenen konu ile ilgili hazırlanacak önergelerin ciddiyetle hazırlanması ve öncesinde tanıtım çalışması yapılması gerektiğini belirtti.(BAŞLIK: ÖNERGE HAZIRLAMANIN ÖNEMİ)

 

13.   Eskişehir Barosu Temsilcisi söz alarak; ev hayvanlarının tahliyesi ile ilgili Kat Mülkiyeti Kanunu’nda değişiklik yapılması konusunda milletvekilinden destek talep etti. (BAŞLIK: EV HAYVANLARININ TAHLİYESİ)

 

14.   Antalya Barosu Temsilcisi söz alarak; en büyük sıkıntının belediyeler tarafından işlenen suçlar olduğunu belirterek belediyeler tarafından işlenen suçların “nitelikli” kapsama sokulması ve soruşturma izninin kaldırılması gerektiğini belirtti, bu konuda çalışma yapılmasını istedi. Eğitimcilerin de eğitilmesi gerektiğini, okulların çocukları sirklere, hayvanat bahçelerine götürmelerinin önüne geçilmesi gerektiğini belirtti.(BAŞLIK: BELEDİYELER TARAFINDAN İŞLENEN SUÇLAR & EĞİTİMCİLERİN BİLİNÇLENDİRİLMESİ)

 

15.   Eskişehir Barosu Temsilcisi söz alarak; Büyükşehir Belediyesi’nin bir barınağının olmaması sebebiyle yaşanan sorunlara değindi ve milletvekilinden destek talep etti.(BAŞLIK: BARINAKLAR)

 

16.   Kocaeli Barosu Temsilcisi söz alarak; barınakların her ilçede kurulması ve deneyimli veterinerlerin burada istihdam edilmesi gerektiğini belirtti.(BAŞLIK: BARINAKLAR)

 

17.   Ankara Barosu Temsilcisi söz alarak, Merkez Av Komisyonu’nun yapısına dair görüş ve önerilerini bildirdi. Komisyonda Veteriner Hekim’in bulunması gerektiğini belirtti ancak veterinerin de işlevselliğinin denetlenmesi gerektiğini vurguladı. Komisyonda çalışan gönüllüler arasına girmemiz seçeneği değerlendirmeye açıldı. Av Kanunu’ndaki lehe hükümlerin idari başvurularda kullanılabileceğini dile getirdi. Nesli tükenen hayvanların korunması ile ilgili – örneğin leopar davası – komisyon kararı çıkarmaya odaklanmamız gerektiğini belirtti. (BAŞLIK: AVCILIK)

 

18.   Yeryüzüne Özgürlük Derneği Temsilcisi söz alarak avcıların kişilik özellikleri ile ilgili yapılan araştırma ve çalışmalardan bahsetti. Yaban ortamında yaşayıp öldürülen hayvanlara dair ve av yasağı döneminde alınabilecek önlemlere dair görüşlerini aktardı. (BAŞLIK: AVCILIK)

 

19.   Yeryüzüne Özgürlük Derneği Temsilcisi, idari başvuru yöntemleri ile ilgili powerpointsunumu yaptı.

 

20.   İzmir Barosu Temsilcisi söz alarak; sokak hayvanlarının da tüm canlılar gibi acı çektiklerini, beslenme, ısınma vb. yaşamsal ihtiyaçları olduğunu öngöremeyen vatandaşlara dair kamu spotunun önemine değindi. Sahiplendirilmek istenen hayvanların ulaştırılmasına dair kargo şirketleri ile İzmir Barosu adına görüşerek çözüm bulmaya çalışacaklarını belirtti. Barınak kurulması ve nöbetçi veteriner temini ile yaralı hayvanlara etkin çözüm ulaştırma ile ilgili hedeflerini aktardı. Barolar arasında iletişim amaçlı mail grubu kurulmasını teklif etti. (BAŞLIK: KAMU SPOTU, BARINAKLAR, İLETİŞİM)

 

21.   İstanbul Barosu Temsilcisi söz alarak; av yasası, gıda endüstrisi, hayvan eğlencesi vb. sektörlerin hayvan haklarının ihlalinin yasal zeminin oluşturulduğu alanlar olduğunu belirtti.

 

a.       Öldürmek, zarar vermek vb. aktif ihlaller,

b.      Hayvanların kaliteli yaşam sürmesi için alınması gereken önlemleri almayarak yapılan pasif ihlaller ve

c.       Kanundan kaynaklanan ihlaller

 

Olarak hayvan hakları ihlallerinin üçe ayrılabileceğini ifade etti. Bu ihlallerle ilgili pasif değil kararlı bir duruş sergilenmesi gerektiğini ve söylemlerimizde netleşmemiz gerektiğini vurguladı. Mevcut yasa tasarısının uygulanamaz olduğunu, örneğin deneylerle ilgili de mevcut yasakların halihazırda uygulanmadığını, deneylerin yasadışı olarak gerçekleştirildiğini belirtti. Kedi ve köpeklerin hayatımızdan tecrit edilmesi anlamına gelen düzenlemelerin kabul edilemez olduğunun üzerinde durdu. (BAŞLIK: HAYVAN HAKLARI İHLALLERİ, YASA TASARISI, HAYVANSEVERLERİN ORTAK DURUŞU)

 

 

                                                      KAYSERİ BAROSU HAYVAN HAKLARI KOMİSYONU

  

ETKİNLİK TAKVİMİ

27.09.2024
AV. ALİ KÖSE
BARO BAŞKANI

© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.