KAMU AVUKATLARIMIZIN SORUNLARININ 6.YARGI PAKETİ KAPSAMINDA DEĞERLENDİRİLMESİ VE ÇÖZÜME KAVUŞTURULMASI TALEBİNE İLİŞKİN YAZIMIZ.
Tarih: 30.03.2022 | Okunma Sayısı: 1255

İLGİLİ MAKAMA

 

 

Konu   : Kamu avukatlarımızın sorunlarının 6.Yargı Paketi kapsamında değerlendirilmesi ve çözüme kavuşturulması talebine ilişkin.

 

Avukatlık hizmetleri kapsamında Devletin davalarının takip ve yürütümünü sağlayan, bu suretle Devlet hazinesini koruyarak kamu menfaatini temin eden ve kamu hizmetlerinin mevzuat dahilinde işlemesini gözeten kamu avukatlarının yıllardan beri devam edegelen mali ve özlük sorunları adeta kangren haline gelmiş ve hali hazırda çözüme kavuşturulamamıştır.

 

2019 yılında açıklanan Yargı Reformu Strateji Belgesinde, Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip ERDOĞAN tarafından; “Kamuda görev yapan avukatların farklı statülerde çalışmaları, denetimleri, mali ve özlük hakları ile ilgili konuların yeniden düzenlenmesi gerekiyor. Maaş ve özlük haklarının yetersiz olması sebebiyle kamuda avukat çalıştırmak güç oluyor. Statülerini ve özlük haklarını yeniden düzenleyerek kamuda görev yapan avukatların sorunlarını çözüyoruz.” şeklinde açıklama yapılmış, bu kapsamda yayımlanan İnsan Hakları Eylem Planının Uygulama Takviminde, “Savunmanın Güçlendirilmesi ve Avukatlık Hizmetlerinde Kalitenin Artırılması” başlığı altında, kamu avukatlarının çalışma esaslarına ve özlük haklarına yönelik iyileştirme yapılacağı, sorumlu kurumun Hazine ve Maliye Bakanlığı olduğu ve 2 yıllık süre öngörüldüğü belirtilmiştir.

 

Kariyer meslek grubunda olması gereken kamu avukatlarının yıllardır aldığı eğitim, yüklendiği iş ve mesleki sorumluluğun gereğine uygun olmayan mali ve özlük haklarıyla çalışmak durumunda kaldığı, İnsan Hakları Eylem Planı kapsamında da sabittir. Keza, kamu avukatlarının bu sorunu muhalefet partilerince ve Devletin diğer ilgili organlarınca da kabul gören bir sorundur.

 

Kamu avukatı eğitim düzeyinin eşit olduğu yani hukuk fakültesi mezunu olarak kamuda icra edilebilen neredeyse bütün meslek dallarına nazaran çok daha düşük bir ücret karşılığında, yüksek mesleki risk ve ağır iş yükü altında hizmet ifa etmektedir. Hatta kamu avukatına nazaran eğitim düzeyi çok daha düşük birçok kamu görevlisinin almış olduğu ücret, kamu avukatının almış olduğu ücreti geçmiş, kamu avukatı mali haklarında uzun yıllardır kayda değer bir iyileştirme yapılmamıştır. Bu nedenle kamu avukatları, aynı eğitim ile ifa edilen hakim/savcı/müfettiş/noter gibi meslek gruplarına geçerek mali ve özlük sorununu çözmeye çalışmaktadır. Bu durum ise, özlük ve mali haklarda adalet sağlanamadığı için kamu avukatı sayısının hızla azalmasına sebep olmakta, kamu davaları kamu avukatı eliyle takip edilemez hale gelmekte ve İdare aleyhine telafisi mümkün olmayan zararlar ortaya çıkmaktadır. Sayısı 4500 civarı olan kamu avukatı sayısının azalmaması ve idarelerin hukuk hizmetlerinin devamlılığı için kamu avukatlarına maaş ve özlük hakları konusunda iyileştirmeler yapılması elzem niteliktedir.

 

Devletin avukatlık hizmetlerinin etkin ve verimli yürütülebilmesi, kamu avukatlarının hak ettiği statü, özlük ve mali haklarına kavuşturulması için Kayseri Barosu Kamu Avukatları Komisyonu’nun 24.03.2022 tarihli toplantısında alınan ve Baromuzun da üzerinde mutabık kaldığı ve iştirak ettiği hususların 6.Yargı Paketi’nde değerlendirilmesini ve çözüme kavuşturulmasını saygılarımızla ve önemle arz ederiz. 29.03.2022

 

                                                                       KAYSERİ BAROSU BAŞKANI

                                                                                      Av. ALİ KÖSE

EKİ: Kayseri Barosu Kamu Avukatları Komisyonu’nun 24.03.2022 tarihli toplantı tutanağı

 

 

Dağıtım: 

Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu,

TBMM Adalet Komisyonu Başkanlığı,

Adalet Bakanlığı,

Hazine ve Maliye Bakanlığı,

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı,

Türkiye Barolar Birliği ve Baro Başkanlıkları

 

ETKİNLİK TAKVİMİ

20.09.2024
AV. ALİ KÖSE
BARO BAŞKANI

© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.