KAHİMDEN DUYURU
Tarih: 27.02.2014 | Okunma Sayısı: 4781

 

MESLEKTAŞLARIMIZIN ŞİKAYETLERİ ÜZERİNE KONUNUN İVEDİLİKLE ÇÖZÜLEBİLMESİ ADINA ADLİ YARGI ADALET KOMİSYON BAŞKANLIĞINA RESMİ YAZI İLE BAŞVURULMUŞ, SONUÇ ALINAMAMASI DURUMUNDA ADALET BAKANLIĞI NEZDİNDE HAKSIZ UYGULAMANIN DURDURULMASI İÇİN YARGI MERCİLERİ DAHİL KONUNUN ÇÖZÜMLENMESİ İÇİN HER TÜRLÜ YASAL GİRİŞİMDE BULUNULACAKTIR.

 
                                                                                                       
                                                                                                      KAYSERİ BARO BAŞKANLIĞI

AVUKATLIK HAKLARI VE HALKLA İLİŞKİLER TAKİP MERKEZİ

YÜRÜTME KURULU

(KAHİM)

 

KONU:14.02.2014 tarihli Sayını; Av. Mehmet Özer ve Av. Efgan Yüksel’in Kayseri 3. İcra Ceza Mahkemesinde katıldıkları duruşmada kendilerine duruşma zaptı verilmemesine ilişkin şikayetleri hakkında komisyonumuzca inceleme yapılarak düzenlenen rapor aşağıda arz olunmuştur.  

Yasal Düzenleme:

01.10.2011 Tarihindeki yürürlüğe giren 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu

Tutanak örneği verilmesi

MADDE 158-Tutanakların tamamı veya bir kısmının örnekleri, talep halinde taraflara veya fer’i müdahile verilir. Bu örneklere mahkemenin mührü basılır ve aslına uygun olduğu yazı işleri müdürü tarafından imza olunarak onaylanır.

Tutanağın eki niteliğinde bulunan ve gizlilik kararı kapsamında kalan belgelerin örneği ancak hakimin izni ile verilebilir.

Maddenin gerekçesi:

Davanın hiçbir evrakı taraflardan ve taraflardan ve davaya katılandan gizlenemez. Taraflar ve katılan dava evrakını istedikleri zaman, kuralları çerçevesinde inceler. Mahkemeler dava evrakının taraflarca incelenmesini kolaylaştıracak tedbirleri de almalıdır. Bu tedbirler kapsamında tutanakların örneklerinin tamamen ya da kısmen taraflara veya katılana verilmesi hüküm altına alınmıştır. Ancak dava evrakı arasına getirilen veya konan belgelerin kapsamı davanın konusu ile doğrudan ilgili olmayan başka konuları da içerebilir. Hatta bu bölümler gizlilik kararının alınmasına da sebep olmuş olabilir. İşte bu gibi evrakın örneklerinin hangilerinin hangi kapsamda taraflara ve katılana verebileceğine hakimin karar vermesi gizliliğin korunması bakımından uygun bulunmuş ve bu çerçevede ikinci fıkra hükmü konulmuştur.

Kendisine gizlilik taşıyan belge örneği verilen taraf, katılan veya vekillerce gizliliğin ihlal edilmesi, tabii olarak ihlali yapan kişinin sorumluluğunu gerektirir.

Karşılığı Mülga HUMK Madde 155’te “Zaptın tamamı veya bir kısmı talep üzerine iki tarafa verilir.” Denmektedir.   Bu manada bir boşluk veya değişiklikten de söz edilemez.

Sonuç olarak Sayın; Av. Mehmet Özer ve Av. Efgan Yüksel’in Kayseri 3. İcra Mahkemesinde katıldıkları duruşmada kendilerine duruşma zaptı verilmemesine ilişkin uygulamanın usul ve yasaya uygun olmadığı kanaatindeyiz.27.02.2014

       Başkan                            Bşk.Yrd.                                          Bşk.Yrd                                 Sekreter

Av.Ramazan Bedir       Av.Murat Enver Kırker                    Av.Oktay Haluk Doğan            Av.Ahmet Kemal Göncü

 
 

ETKİNLİK TAKVİMİ

27.09.2024
AV. ALİ KÖSE
BARO BAŞKANI

© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.