KAHİM KOMİSYONUMUZ MESLEKİ SORUNLAR VE ÇÖZÜM YOLLARI SEMPOZYUMUNA KATILDI
Tarih: 30.09.2013 | Okunma Sayısı: 5894

   ADANA BAROSUNUN EV SAHİPLİĞİNDE GERÇEKLEŞTİRİLEN 'MESLEKİ SORUNLAR VE ÇÖZÜM YOLLARI' SEMPOZYUMU TBB BAŞKANI AV. METİN FEYZİOĞLU, ADLİYE MAHKEMELERİ BAŞSAVCISI SABRİ BEYTORUN, TBB YÖNETİM KURULU ÜYELERİ, BARO BAŞKANLARI VE AVUKATLARIN GENİŞ KATILIMIYLA SEYHAN OTELİ'NDE YAPILDI.
   SEMPOZYUMA KAYSERİ BAROSUNU TEMSİLEN KAHİM KOMİSYONU BAŞKANIMIZ AV.RAMAZAN BEDİR VE KAHİM BAŞKAN YARDIMCIMIZ AV.OKTAY HALUK DOĞAN KATILDI.
 
 
 
 
KAHİM BAŞKAN YARDIMCIMIZ SAYIN AV.OKTAY HALUK DOĞAN AVUKATLIK MESLEK SORUNLARINA GENEL BAKIŞ KONULU SUNUMUNU YAPTI.
 
 

MESLEKTAŞIMIZ SAYIN AV.OKTAY HALUK DOĞAN KONUŞMALARINDA AVUKATLARIMIZIN MESLEKLERİNDE KARŞILAŞTIKARI SORUNLARDAN BAHSETTİ.

MALUMUNUZ ÜZERE AVUKATLIK MESLEĞİ KAN KAYBETMEKTEDİR. YARGI REFORMU BAŞLIĞI ALTINDA BİR TAKIM ÇALIŞMALAR YAPILSA DA BU ÇALIŞMALARIN TAMAMINA YAKIN BİR KISMINDA ADALETİN EN ÖNEMLİ AYAKLARINDAN BİRİSİ OLAN AVUKAT, MAALESEF GÖZ ARDI EDİLMEKTEDİR.

MESLEKİ FAALİYET ALANLARIMIZIN HER GEÇEN GÜN DARALTILMAKTA OLDUĞU, HAK ARAMA ÖZGÜRLÜĞÜNE VE VEKALET ÜCRETLERİNE AĞIR DARBELER VURULDUĞU, AVUKATIN YARGILAMANIN BAŞ ROLLERİNDEN BİRİSİ OLMAKTAN ÇIKARTILIP, ADETA BİR FİGÜRANI HALİNE GETİRİLMEYE ÇALIŞILDIĞI, YARGITAY BAŞKANLAR KURULUNUN AVUKATLIK KANUNU VE DİĞER TÜM YASAL MEVZUATIN AMİR HÜKÜMLERİNE RAĞMEN “VEKALETNAME OLMAKSIZIN AVUKATIN DOSYA İNCELEYEMEYECEĞİNE” DAİR KARARLAR ALDIĞI, HSYK’ NIN, ESKİŞEHİR ADLİYESİNDE YAŞANAN BİR OLAY SEBEBİYLE YAPTIĞI VE MAHKEMELERE SAYGI GÖSTERİLMESİ GEREKTİĞİNE İLİŞKİN AÇIKLAMASINDA YER ALAN “…İNGİLTERE'DE AVUKATLARIN DURUŞMA SALONUNDAN ÇIKARKEN HAKİME KARŞI ARKALARINI DÖNMEMEK AMACIYLA GERİ GERİ ÇIKMALARI BU GÜZEL GELENEĞİN TEZAHÜRLERİDİR…” BİÇİMİNDEKİ İFADELERİYLE, NEREDEYSE MAHKEMEYE GÖSTERİLMESİ GEREKEN SAYGININ ÖTESİNDE HAKİM VE AVUKAT ARASINDA BİR EMİR KOMUTA ZİNCİRİ KURMAK HEVESİNİ ORTAYA KOYDUĞU, TEMEL HAK VE HÜRRİYETLERİN ÇOĞU KERE GEREKÇESİZ OLARAK VE BASMA KALIP CÜMLELERLE KISITLANDIĞI, NOTERLERİN ÇEKİŞMESİZ YARGI İŞLERİNE BİLE TALİP OLDUĞU, HAKİM VE SAVCILARIN KİŞİSEL GÜVENLİKLERİNİN ARTIRILMASI AMACIYLA NEREDEYSE BEDAVA SAYILABİLECEK BİR ÜCRETLE SİLAH TEMİN ETMELERİ MÜMKÜNKEN, BAZI VİLAYETLERDE BİR KISIM AVUKATLARIN SİLAH TAŞIMA RUHSATI ALABİLMELERİNİN HALA MÜMKÜN OLMADIĞI; TALEPLERİNİN GEREKÇESİZ BİR BİÇİMDE REDDEDİLDİĞİ, VS. BİR ORTAMDA ÜZÜNTÜLERİMİZİ, EVRENSEL HUKUK İLKELERİNE OLAN ÖZLEMİMİZİ SİZİN DE PAYLAŞTIĞINIZI ADIMIZ GİBİ BİLİYORUZ.

YÜREĞİMİZDE HİSSETTİĞİMİZ BU DUYGULARIN SİZİN YÜREĞİNİZDE DE TAPTAZE HİSSEDİLDİĞİ KANAATİ MUTLAKTIR.

SEVGİLİ MESLEKTAŞLARIMIZ:

YİNE ÇOK İYİ BİLİYORUZ Kİ, MESLEĞİN SAYGINLIĞINI KORUMAYA, ADALETİN TECELLİSİ NOKTASINDA AVUKATIN VAZGEÇİLMEZ BİR UNSUR OLDUĞUNA DAİR HAYKIRIŞLARINIZ DURMAKSIZIN DEVAM EDİYOR. ANCAK GÖRÜNEN O Kİ BU ÇIĞLIKLARINIZ VE ÇIĞLIKLARIMIZ MAALESEF BİR KARŞILIK BULAMIYOR. BU KONUDAKİ TÜM TEKLİFLERİMİZ, ÇÖZÜM ÖNERİLERİMİZ, FERYATLARIMIZ MAALESEF DOKTRİNSEL ANLAMLARIN ÖTESİNE GEÇEMİYOR.

KENDİ HAKLARININ KORUNMASI KONUSUNDA SESİNİ DUYURAMAYANLARIN BAŞKA İNSANLARIN HAKLARININ SAVUNUCULUĞUNU NASIL YAPABİLECEĞİNİN İZAH EDİLMESİ LAZIM GELMEKTEDİR. 
 

BİR DEVLETİN BÜTÜN KURUMLARI İHYÂ EDİLSE VE FAKAT ADALET BİRİMLERİ İHMAL EDİLSE, O ÜLKE HALKININ REFAH VE HUZUR İÇİNDE YAŞAMASINA İMKÂN VE İHTİMAL YOKTUR.

ADİL OLMAYAN BİR HUKUK DÜZENİ İLE NE BİREYLER ARASINDAKİ İLİŞKİLERDE, NE BİREYİN KAMU GÜCÜNÜ ELİNDE BULUNDURANLARLA MÜNASEBETLERİNDE, NE DE DEVLETLERİN BİRBİRLERİYLE TEMASLARINDA BİR ADIM İLERİ GİTMEK MÜMKÜN OLAMAZ. BÖYLE BİR DÜZEN DİĞER KURUM VE KURULUŞLARIYLA UYGAR SEVİYEDE OLSA BİLE, ADALET MEKANİZMALARINDAKİ AKSAKLIK, O DÜZENİN TÜM DİŞLİLERİNİ ARASINA ÇOMAK SOKULMUŞÇASINA BOZACAK VE PARAMPARÇA EDECEKTİR.

BUNCA YILDIR İHMAL EDİLEN ADALET MEKANİZMASININ SAĞLIKLI BİÇİMDE İŞLEYEBİLMESİ İÇİN DERHAL RADİKAL TEDBİRLER ALINMASI GEREKTİĞİ ORTADADIR.

BU VESİLEYLE AVUKATLARIN DUYULMAYAN SESİNİ NASIL DUYURABİLECEĞİMİZE DAİR DENENMEYEN ŞOK EDİCİ TEK DEMOKRATİK YOLUN TEPKİSEL BİR İSTİFA OLDUĞU KANAATİNE VARDIK. BU ÜTOPİK VE ÜLKE ÇAPINDA DEPREM ETKİSİ YARATACAK OLAN BU İSTİFANIN EVET TÜM İL BARO BAŞKANLARI VE YÖNETİM KURULLARI DÜZEYİNDE OLMASI GİBİ BİR İHTİMALİ ÜLKE YÖNETENLERİNİN BELLEKLERİNE KAZIMAK GEREKTİĞİNE İNANIYORUZ.BİR ŞEYİ ANIMSATMAK İSTİYORUZ Kİ,MEVCUT BARO BAŞKANIMIZIN ANKARA’DAKİ İLK TANIŞMA TOPLANTISINDAKİ KONUŞMASINDADA AÇIKCA ZİKRETTİĞİ GİBİ BU MESLEKTE MÜCADELE ADINA CÜPPELERİ DAHİ YAKMA AZİM KARARLILIĞININ BİR BAKSA YANSIMASIDIR.ÇÜNKÜ HER GEÇEN GÜNÜN BU MESLEK AÇISINDAN DENİZİN BİTTİĞİ YER,SU ALAN GEMİNİN BÜYÜK ZARARLARLA BATACAĞI GÜNLERİN HABERCİSİ OLDUĞU AÇIKTIR. AVUKATLARIN SESİNİ DUYURABİLECEKLERİ DEMOKRATİK HİÇBİR ENSTRÜMAN KULAKLARDA VE ZİHİNLERDE YANKI BULAMIYORSA, AVUKATA BİR HAKİM VE SAVCI KADAR DEĞER VERİLMİYORSA KANAATİMİZCE BAŞKA YOL KALMAMIŞTIR. AVUKAT OLMADAN ADALETİN TECELLİ EDEMEYECEĞİ GERÇEĞİNİ DUYURMANIN TEK YOLU OLARAK TEPKİSEL İSTİFALARIN GÜNDEME GETİRİLMESİNİ ÖNERİYORUZ. UNUTULMAMALIDIR Kİ GÖREVİ BIRAKMAK MÜCADELEYİ BIRAKMAK DEMEK DEĞİLDİR. BELKİ EN İYİ MÜCADELE YOLLARINDAN BİRİSİ VE BİR UYANIŞIN İLK ADIMI OLACAKTIR.

YÜZ ELLİYE YAKLAŞAN MİLLETVEKİLİNİN HUKUKÇU OLDUĞU BİR MECLİSİMİZ VAR. NE YAZIK Kİ SESİMİZİ ONLARA BİLE DUYURAMADIĞIMIZI DA ÇOK İYİ BİLİYORUZ. TOPLANTILARDA, PANELLERDE, SEMPOZYUMLARDA DİLE GETİRİLEN SORUNLARI VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİNİ MAALESEF SADECE AVUKATLAR SÖYLÜYOR VE SADECE AVUKATLAR DUYUYOR. BUNU DA ÇOK İYİ BİLİYORUZ. AVUKATLIK GÖRMEZLİKTEN GELİNEN BİR KURUM OLAMAZ! OLMAMALIDIR!

ÇOCUKLUĞUMUZDA “ADALETİN KESTİĞİ PARMAK ACIMAZ” LAFINI ÇOK DUYARDIK. BİR ÇOK ANTİDEMOKRATİK HÜKÜMLERİN YER ALDIĞI KANUNLARIN MERİ OLDUĞU O DÖNEMLERDE BİLE BU DEYİMİ ÇOK DUYAN BİZ, ŞİMDİLERDE İNSANLARIN ADALETİN İŞLEYİŞİNE İLİŞKİN ENDİŞELERİ SEBEBİYLE “ADALETİN KESTİĞİ PARMAK ACIYABİLİR” KORKUSUNU TAŞIDIKLARINI ÜZÜNTÜYLE MÜŞAHADE EDİYORUZ.

ŞAYET TÜM BARO BAŞKANLARIMIZIN İSTİFASI YANKI BULUR VE AVUKATIN DA YARGININ ASLİ UNSURLARINDAN BİRİSİ OLDUĞUNUN FARKINA VARILIRSA AŞAĞIDA SIRALANAN BAZI SORUNLAR VE BUNA İLİŞKİN ÇÖZÜM ÖNERİLERİMİZİN DE MUHATAPLARINCA KAALE ALINACAĞINA YÜREKTEN İNANIYORUZ. ŞÖYLE Kİ,
 

 

I. AVUKATLIK MESLEĞİ İLE İLGİLİ SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

ADALET REFORMUNA YÖNELİK ÇALIŞMALARDA, MEKANİZMANIN BÜTÜN UNSURLARIYLA BİRLİKTE ELE ALINMASINI GEREKTİRİR.NE YAZIK Kİ BAHSİ GEÇEN FAALİYETLERİN TAMAMINA YAKININDA BİR KISMI, HÂKİM VE SAVCILARIN İŞ YOĞUNLUĞUNUN AZALTILMASI VE HAYAT STANDARTLARININ ARTIRILMASINDAN BAŞKA BİR AMACA HİZMET ETMEYECEĞİ AÇIKTIR. ADALETİN TECELLİSİ NOKTASINDA, EN TABİÎ Kİ, HÂKİM VE SAVCILARIN HEM İŞ YOĞUNLUĞUNUN AZALTILMASI, HEM DE HAYAT STANDARTLARININ ARTIRILMASI ZORUNLUDUR. NE VAR Kİ BURADA AVUKATLARI GÖZ ARDI EDECEK ŞEKİLDE OLMAKTADIR.

1. AVUKATLIK ÜCRET TARİFELERİNE UYUM KONUSUNDA YAPTIRIMLAR GETİRİLMEK SURETİYLE AVUKATLIĞI İNSANLAR NEZDİNDE UCUZLUK PAZARI HALİNE GETİREN ZİHNİYETİN DERHAL DEĞİŞTİRİLMESİ SAĞLANMALIDIR.

            ÂCİZANE FİKRİMİZCE AVUKATLIK MESLEĞİNİN EN ÖNEMLİ VE ACİLEN ÇÖZÜLMESİ GEREKEN PROBLEMİ BELLİ BİR VEKÂLET ÜCRETİ POLİTİKASININ UYGULANAMAMASIDIR.

            BU ÇERÇEVEDE MEVCUT DÜZENLEME TADİL EDİLEREK YASAYLA HER BAROYA ÜCRET TARİFESİ YAYIMLAMA VE ÜYELERİNİ KENDİ ÇIKARACAĞI ASGARİ ÜCRET TARİFESİNE MECBUR EDECEK DÜZENLEMELER GETİRME İMKÂNI VERİLMELİDİR. BÖYLELİKLE BAROLARIN YAYIMLADIKLARI ÜCRET TARİFELERİ TEMENNİDEN ÖTEYE GEÇECEK; YASAL BİR ZORUNLULUK HALİNE GETİRİLEBİLECEKTİR.

            BUNUN TEMİNİ BAKIMINDAN GEREKLİ YASAL DÜZENLEMENİN HEMEN HAYATA GEÇİRİLEREK MALİYE BAKANLIĞI İLE İŞBİRLİĞİ YAPILMASI; BİR YANDAN AVUKATIN AÇACAĞI HER DAVA İÇİN BAĞLI OLDUĞU BARONUN ASGARİ ÜCRET TARİFESİ ÜZERİNDEN VERGİLENDİRİLMESİNİN SAĞLANARAK, DİĞER YANDAN DA BAĞLI OLDUĞU BARO DİSİPLİN KURULLARI TARAFINDAN CEZALANDIRILMASI YOLUNA GİDİLMESİ İLK AKLA GELEN ÇÖZÜM YOLLARINDAN BİRİ OLACAKTIR.AYRICA NOTERLİK KURUMUNDA VE ADLİYEDE UYGULANAN ÜCRETLERDEN BELLİ KESİNTİ İLE BİR HAVUZUN OLUŞTURULMASI VE BU HAVUZUN MESLEKTAŞ SAYILI ORANINDA YIL İÇİNDE PAY EDİLEREK DAĞIMI BU HAVUZDAKİ ÜCRETİN MİKTARININ ARTMASI BAĞLAMINDA ÜCRETTE HAKKANİYETE AYKIRI İNDİRİMLERİN TÜM AVUKATLAR TARAFINDAN YAPILMASINI ÖNLEYECEKTİR KANAATİNDEYİZ.

        GELECEKTE BELLİ AVRUPA ÜLKELERİNDE UYGULAMAYA SOKULAN ADLİ SİGORTA SİSTEMİNİN ÜLKEMİZDE DE UYGULANMASININ SAĞLANMASI BU MESLEKTE KALICI KAZANÇLARIN ÖNÜ AÇILACAKTIR.
 

            BİR ÖRNEKLENDİRME GEREKİRSE; BOŞANMA DAVASI İÇİN KAYSERİ BAROSUNUN YAYIMLADIĞI ASGARİ ÜCRET TARİFESİ 7.000 LİRA İSE, MESLEKTAŞIMIZ AÇACAĞI BU DAVADA 7.000 LİRA ÜZERİNDEN VERGİ ÖDEMEYE MECBUR EDİLMELİ, AKSİNE DAVRANIŞ HALİNDE KAYSERİ BARO BAŞKANLIĞI TARAFINDAN DA DİSİPLİN CEZASI İLE CEZALANDIRILMALIDIR. BÖYLELİKLE MESLEĞE HİÇ YAKIŞMAYAN ÜCRET REKABETİ ORTADAN KALDIRILACAK, UCUZ İŞ YAPAN DEĞİL, MESLEĞİN VAKARINA UYGUN İŞ YAPAN AVUKATLAR TERCİH EDİLECEKTİR.

            BU CÜMLEDEN OLARAK TARİFEYE AYKIRI BİÇİMDE ÖRNEĞİN 2.000 LİRA ÜCRET TALEP EDEN MESLEKTAŞIMIZ NETİCESİNDE 7.000 LİRA ÜZERİNDEN VERGİLENDİRİLECEĞİNDEN VE AYRICA DİSİPLİN CEZASI İLE DE KARŞI KARŞIYA KALABİLECEĞİNDEN BU YOLUN ÖNÜ EN BAŞINDAN KESİLECEKTİR.

            UNUTULMAMALIDIR Kİ BÖYLELİKLE İNSANLAR NEZDİNDE SAYGINLIĞIMIZ BİRAZ DAHA ARTACAK, İŞİMİ KİME DAHA UCUZ YAPTIRABİLİRİM DÜŞÜNCESİ ZİHİNLERDEN KALKMAK SURETİYLE MESLEKTEKİ KALİTE DE BÖYLELİKLE ÜST SEVİYEYE ÇIKARILMIŞ OLACAKTIR.

            BİRÇOK MESLEKTAŞIMIZIN OFİSİNİN KİRASINI, SEKRETERİNİN MAAŞINI ÖDEYEMEZ HALE GELDİĞİ BU ZAMANLARDA STANDART BİR ÜCRET UYGULAMASIYLA BU SORUNUN ÇÖZÜLECEĞİ KANAATİNDEYİZ.

           

2. HÂKİMLER VE SAVCILAR İÇİN ÖNGÖRÜLEN İMKÂNLARIN ACİLEN AVUKATLAR İÇİN DE HAYATA GEÇİRİLMESİ, BÖYLELİKLE İKİ MESLEK ARASINDAKİ AYRIMIN DERHAL ORTADAN KALDIRILMASI GEREKMEKTEDİR.

A) ADALETİN GERÇEKLEŞMESİ NOKTASINDA AVUKAT, EN AZ BİR HÂKİM VE SAVCI KADAR DEĞERLİDİR VE GEREKLİDİR.

B) AVUKATLARIN İHMAL EDİLDİĞİ BİR HUKUK DÜZENİNDE UMULAN ADALETİN ORTAYA ÇIKMA İHTİMALİ YOKTUR.

 C) HÂKİMLİK VE SAVCILIK MESLEĞİ ADALETİN BİR AYAĞI İSE AVUKATLIK MESLEĞİNİN DE ADALETİN DİĞER AYAĞI OLDUĞU UNUTULMAMALIDIR:

AVUKATLARIN DA EN AZ BİR HÂKİM VE SAVCI KADAR KORUNMA İHTİYACI OLDUĞU HALDE HÂKİMLER VE SAVCILARDAN SİLAH TAŞIMA RUHSAT HARCI ALINMAMASI; AVUKATLARDAN İSE YÜKSEK SAYILABİLECEK BİR HARÇ TALEP EDİLMESİ, AVUKATLARA HALA YEŞİL PASAPORT ALMA İMKÂNI SUNULMAMASI, HÂKİM VE SAVCILARIN TÜM KURUM VE KURULUŞLAR TARAFINDAN SON DERECE İTİBAR GÖRDÜĞÜ HALDE, AVUKATLARA AYNI İTİBARIN GÖSTERİLMEMESİ HEPİMİZİN YAŞADIĞI EMSAL EŞİTSİZLİKLERDENDİR. BU DURUM SOSYAL GÜVENLİK AÇISINDAN DA ÖNEM ARZ ETMEKTEDİR.EMEKLİ BİR HAKİM SAVCI İLE EMEKLİ BİR AVUKATIN SONUNDA ALDIĞI EMEKLİ MAAŞININ NE OLDUĞU ŞİMDİLERDE ORTADADIR.

D) YARGILAMA FAALİYETİNİN İDDİA-SAVUNMA VE YARGILAMA MAKAMI OLARAK AYRILDIĞI GERÇEĞİ EVRENSEL HUKUK DEVLETİ İLKELERİNDENDİR. KAMU GÜCÜNÜ ELİNDE BULUNDURAN BİR İDDİA MAKAMI İLE YİNE KAMU GÜCÜNÜN EMREDİCİLİĞİNİ KULLANAN YARGILAMA MAKAMININ KARŞISINDA DAHA ZAYIF VE GÜÇSÜZ DURUMDA BULUNAN BİREYLERE TANINAN SAVUNMA HAKKI DA ÇOĞUNLUKLA BİZ AVUKATLARCA YERİNE GETİRİLMEKTEDİR. HAL BÖYLE OLUNCA:

 

3. YENİ BİR AVUKATLIK KANUNU İLE AVUKATLAR YARGILAMANIN FİGÜRANI OLMAKTAN ÇIKARILMALIDIR.

AVUKATLARI, YARGILAMA FAALİYETİNİN SADECE BİR FİGÜRANI OLARAK GÖREN VE ONLARI SADECE PARA KARŞILIĞINDA İŞ YAPAN KİŞİLER OLARAK SUNAN ZİHNİYET DERHAL DEĞİŞTİRİLMELİDİR. YARGILAMA FAALİYETİNİN BAŞROLLERİNDEN BİRİSİNİN DE AVUKAT OLDUĞU GERÇEĞİ ÖNEMLE VURGULANMALIDIR.BU SÖYLEMDEN DOLAYI BELLİ BİR SERZENİŞ VARDIR ANCAK GERÇEK BUDUR.

AVUKATLAR FİGÜRANDIR: ÇÜNKÜ 1136 SAYILI AVUKATLIK KANUNUNA GÖRE VERİLEN VE RESMİ KİMLİK SIFATINI HAİZ KİMLİK BELGELERİ BİLE HALA ÇEŞİTLİ KURUM VE KURULUŞLARCA İTİBAR GÖRMEMEKTE, KABUL EDİLMEMEKTEDİR. BİR BANKA ÇALIŞANI, AVUKATLIK KİMLİĞİNİZLE HESABINIZDAN PARA ÇEKME TALEBİNİZİ ASLA KABUL ETMEMEKTE, NÜFUS CÜZDANINIZI VEYA VARSA SÜRÜCÜ BELGENİZİ GÖRMEK İSTEMEKTEDİR. OYSA BİR HÂKİM VEYA SAVCIYA BU ZORLUĞUN ÇIKARILDIĞI VAKİ DEĞİLDİR.

AVUKATLAR FİGÜRANDIR: ÇÜNKÜ BİR TRAFİK POLİSİ SİZİ ÇEVİRİP İHLAL ETTİĞİNİZ KURALLAR NETİCESİNDE İDARİ PARA CEZASI DÜZENLEYEBİLİRKEN, BİR HÂKİM VE SAVCI İÇİN FİİLİ OLARAK BU MÜMKÜN DEĞİLDİR.

AVUKATLAR FİGÜRANDIR: ÇÜNKÜ AYNI BİNA İÇERİSİNDEKİ İKİ MAHKEME KALEMİ ARASINDA GİDECEK BİR DOSYA SİZE VERİLMEZ. BİR MÜBAŞİR VEYA BİR KALEM MEMURU SİZDEN DAHA GÜVENİLİRDİR.

AVUKATLAR FİGÜRANDIR: ÇÜNKÜ ESAS HAKKINDAKİ MÜTALAASINI VERMESİ İÇİN DOSYA MAHKEME HÂKİMİNCE CUMHURİYET SAVCISINA VERİLİR. AMA AVUKATIN AYNI GAYEYLE DOSYAYI ALIP BÜROSUNA GÖTÜRME HAKKI YOKTUR.

AVUKATLAR FİGÜRANDIR: ÇÜNKÜ TÜM KAMU KURUM VE KURULUŞLARI İLE ÖZEL TEŞEBBÜSLER HÂKİM VE SAVCILARIN HER TALEBİNİ EMİR TELAKKİ ETTİKLERİ HALDE, AVUKAT, ADLİYE NÜFUS TEMSİLCİLİĞİNDEN DAVASIYLA İLGİLİ BİR NÜFUS KAYDINI BİLE ALMAK İÇİN ADETA YALVARIR. AVUKATLIK KANUNUNUN AÇIK HÜKÜMLERİNE RAĞMEN…

AVUKATLAR FİGÜRANDIR: ÇÜNKÜ TUTUKLAMA TEDBİRİNİN BİR İSTİSNA OLDUĞU, MÜVEKKİLİNİZİN TUTUKLU YARGILANMASINI GEREKTİRECEK ŞARTLARIN OLUŞMADIĞI VEYA SONA ERDİĞİ, BUNUN YERİNE BAŞKACA ADLİ KONTROL MÜESSESELERİNİN UYGULANMASINI TALEP ETTİĞİNİZDE HEP;

SANIĞA İSNAT OLUNAN SUÇUN VASIF VE MAHİYETİNE, MEVCUT DELİL DURUMUNA, SORGU VE SAVUNMASINDAKİ ANLATIMLARINA, SUÇ VASFININ DEĞİŞME İHTİMALİNE VE KAÇMA, SAKLANMA, DELİLLERİ KARARTMA ŞÜPHELERİNİN BULUNMASI DİKKATE ALINARAK, TAHLİYE EDİLMELERİ YÖNÜNDEKİ TALEBİNİZ; BASMA KALIP SÖZCÜKLERLE, GEREKÇELERİ SOMUT BİLGİ VE BELGELERE DAYANDIRILMAKSIZIN REDDEDİLMEKTEDİR. HUKUK EĞİTİMİ ALMASAYDIK, “ HERHALDE BÜTÜN İNSANLAR AYNI SUÇU İŞLİYORLAR Kİ, SUÇUN ADI NE OLURSA OLSUN, MAHKEMELER HEP AYNI GEREKÇEYLE TAHLİYE TALEPLERİNİ REDDEDİYORLAR” DERDİK.

AVUKATLAR FİGÜRANDIR: ÇÜNKÜ 5271 SAYILI CEZA MUHAKEMESİ KANUNUNUN 149. MADDESİ UYARINCA; “ŞÜPHELİ VEYA SANIK, SORUŞTURMA VE KOVUŞTURMANIN HER AŞAMASINDA BİR VEYA BİRDEN FAZLA MÜDAFİİN YARDIMINDAN YARARLANABİLİR.” HÜKMÜNE RAĞMEN, DURUŞMA SALONUNDA SANIKLA ARANIZDA DURUMA GÖRE EN AZ 3-4 METRE VARDIR. BU MESAFEDE SANIK YALNIZDIR VE SİZİN ANLIK YARDIMINIZDAN DURUŞMA BOYUNCA ASLA YARARLANAMAZ.

4. AVUKATLARLA HÂKİM VE SAVCILAR ARASINDAKİ MÜNASEBETLER YENİDEN TESİS EDİLMELİ, ARALARINDA AST-ÜSTL İLİŞKİSİ OLMADIĞI ÖNEMLE TEKRARLANMALIDIR.

            5. AVUKATLIK MESLEĞİNE GİRİŞ İÇİN SINAVLARDA BAŞARILI OLMA MECBURİYETİ GETİRİLMELİDİR.

ÜLKEMİZDE BULUNAN HEMEN TÜM ÜNİVERSİTELERDE HUKUK EĞİTİMİ YAPAN FAKÜLTELER AÇILMIŞ VE AÇILMAYA DEVAM ETMEKTEDİR. HÂKİMLİK VE SAVCILIK MESLEĞİNE GİRİŞ İÇİN BİR TAKIM SINAVLARDAN GEÇMEK MECBURİ İKEN, YARGILAMANIN DİĞER AYAĞI OLAN AVUKATLIK MESLEĞİ İÇİN AYNI USULLERİN BENİMSENMEMİŞ OLMASI BÜYÜK BİR EKSİKLİKTİR.

6. YENİ HUKUK FAKÜLTELERİNİN AÇILMASINA İZİN VERİLMEMELİDİR.
 

 

II. HÂKİM VE SAVCILIK MESLEĞİ İLE İLGİLİ SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

 

1. HÂKİM VE SAVCI SAYISININ ACİLEN ARTIRILARAK UZMAN HÂKİM VE SAVCILIK MÜESSESESİNİN OLUŞTURULMASI GEREKMEKTEDİR.

BİLİNDİĞİ ÜZERE HÂKİM VE SAVCILIK MESLEĞİ İLE İLGİLİ ATAMALARDA; “BİR HUKUKÇU HUKUKUN HER ALANINDA BİLGİ SAHİBİ OLMALIDIR” DÜŞÜNCESİYLE HAREKET EDİLMEKTEDİR. BÖYLELİKLE UZUN SÜRE CEZA VEYA HUKUK MAHKEMELERİNDE GÖREV YAPAN BİR HÂKİMİN BİR SONRAKİ GÖREV YERİNE SAVCI OLARAK ATANMASI YA DA AİLE, İŞ, AĞIR/ASLİYE/SULH CEZA, TİCARET, ASLİYE/SULH HUKUK, İCRA HUKUK VB. MAHKEMELERDE GÖREVE BAŞLATILMASI; YİNE YILLARCA SAVCILIK YAPAN BİR SAVCININ BİRDEN HUKUK/CEZA MAHKEMELERİNDE HÂKİM OLARAK GÖREVE BAŞLATILMASI, HEP AYNI DÜŞÜNCE İLE OLMUŞTUR.

HÂLBUKİ İNSANIN KISITLI MELEKELERİ VE HUKUK DÜNYASININ ENGİN DENİZİ KARŞILAŞTIRILDIĞINDA BU DENİZDE YÜZEBİLMEK İÇİN İYİ BİR YÜZÜCÜ OLMAK GEREKTİĞİ ORTAYA ÇIKACAKTIR. İYİ BİR YÜZÜCÜ OLMANIN VE BU DENİZDE BOĞULMADAN YÜZEBİLMENİN EN ÖNEMLİ KOŞULU DA HUKUKUN SADECE BİR DALINDA UZMANLAŞMAKTAN İBARETTİR.

NASIL Kİ BİR SPORCUDAN, AYNI ZAMANDA HEM MÜKEMMEL BİR ATLET, HEM MÜKEMMEL BİR BASKETBOLCU, HEM HARİKA BİR BOKSÖR VE HEM İYİ BİR ESKRİMCİ OLMASI UMULAMAYACAKSA, MÜKEMMEL BİR ADALET İÇİN DE BİR HUKUKÇUDAN HUKUKUN HER ALANINDA BİLGİ VE BECERİ SAHİBİ OLMASI BEKLENMEMELİDİR.

SORUN BU ÇERÇEVEDE ELE ALINDIĞINDA, YARGILAMA USULLERİ FARKLI KANUNLARA TABİ TUTULMUŞ MAHKEMELER ARASINDA ZAMAN ZAMAN YAPILAN GEÇİŞLER YARGIYI VE YARGISAL FAALİYETİ AKSATMAKTA, HÂKİM VEYA SAVCIYI ADETA YENİ BİR MESLEĞE BAŞLAMIŞÇASINA ZOR DURUMLARDA BIRAKMAKTADIR. BÖYLE BİR ANLAYIŞIN SONUNDA VERİLECEK KARARLARIN ÇOK DA SAĞLIKLI OLMAYACAĞINI HEPİMİZ İYİ BİLMELİYİZ!

CEZA MAHKEMELERİNDE CMK. HUKUK MAHKEMELERİNDE İSE HMK. HÜKÜMLERİNİN UYGULANDIĞI; USUL HÜKÜMLERİNDEN BAŞKA ESASA İLİŞKİN MEVZUATIN DA ÇEŞİTLİLİĞİ VE BİNLERCE MADDEDEN İBARET OLMASI KARŞISINDA (TMK. TTK. TBK. İK. İİK. NK. TCK. KTK. KMK. GK. VB.), VERİLEBİLECEK HATALI KARARLARIN SORUMLULUĞUNU SADECE HÂKİMLERE YÜKLEYEMEYİZ.

KULAK BURUN BOĞAZ DOKTORUNDAN BİR MÜDDET SONRA KALP AMELİYATI YAPMASI İSTENİLEBİLİR Mİ? VEYA BİR ORTOPEDİ UZMANINDAN ARTIK BEYİN AMELİYATLARINA GİRMESİ…  

BU EKSİKLİĞİN GİDERİLMESİ İÇİN STAJ EĞİTİMİNDEN SONRA HÂKİM VE SAVCI ADAYLARINDAN HUKUK, CEZA, İŞ, AİLE, TİCARET, BASIN VB. GİBİ ALANLARDAKİ İHTİYACA GÖRE SEÇİM YAPMALARININ İSTENİLMESİ VE MESLEKLERİNİN SONUNA KADAR DA AYNI BRANŞTA KALMALARININ SAĞLANMASI GEREKMEKTEDİR. BÖYLELİKLE KADEMELİ OLARAK BRANŞINDA UZMAN HÂKİMLER YETİŞECEK, DAHA ADİL, DAHA SAĞLIKLI KARARLAR ORTAYA ÇIKACAKTIR.

 ÜLKEMİZİN HER YERİNDE TÜM MAHKEMELERİN KURULMAMIŞ OLDUĞU, BELLİ YERLERDE YIĞILMA OLABİLECEĞİ DÜŞÜNÜLEBİLİRSE DE BU UZUN VADEDE ÖNEMLİ BİR SORUN TEŞKİL ETMEYECEKTİR.

2. HÂKİMLİK VE SAVCILIK SINAVLARINDAN SONRA YAPILAN MÜLAKAT SINAVI KALDIRILMALIDIR.

HÂKİMLİK VE SAVCILIK MESLEĞİNE GİRİŞ SINAVLARINDAN SONRA BAŞARI GÖSTERENLERİN EN ÜST PUANDAN GERİYE DOĞRU MESLEĞE KABULLERİ SAĞLANMALIDIR. ZANNIMIZCA MÜLAKAT ESASININ UYGULANDIĞI TÜM MESLEK ALIMLARINDA BU VE BENZERİ SÖZLÜ İMTİHANLARIN KALDIRILMASI GEREKLİDİR. BU VESİLEYLE BİR TAKIM ÖN YARGILARIN DA ÖNÜNE GEÇİLMİŞ OLACAKTIR.
 

3. İDARİ YARGIDA GÖREV ALACAK HÂKİMLERİN HUKUK FAKÜLTESİ MEZUNLARINDAN OLUŞTURULMASI;  BUNUN İÇİN DE YENİ HÂKİM VE SAVCI ALIMLARININ SADECE HUKUK FAKÜLTESİ MEZUNLARINA HASREDİLMESİ GEREKMEKTEDİR.

HUKUKUN BİR DERYA OLDUĞUNU AZ YUKARIDA DİLE GETİRMİŞTİK. DİĞER FAKÜLTELERDE ALINAN TEMEL HUKUK BİLGİLERİ İLE ADALET DAĞITMANIN NE KADAR YETERSİZ OLACAĞINI TAKDİR EDECEĞİNİZİ UMUYORUZ!

BENZER KONULARDA İDARİ YARGI İLE ADLİ YARGI ARASINDA ÇELİŞKİLİ KARARLAR ÇIKMASI DA BÖYLELİKLE ÖNLENMİŞ OLABİLECEKTİR. ESASINDA YAPILMASI GEREKEN ŞEY YARGIYI TEK BİR ÇATI ALTINDA TOPLAMAKTIR…

4. BAĞIMSIZLIKLA SORUMSUZLUK KAVRAMLARININ BİR AN ÖNCE AYDINLIĞA KAVUŞTURULMASI GEREKMEKTEDİR.

 HÂKİM VE SAVCILAR BAĞIMSIZDIR. GÖREVLERİNİ HİÇBİR MAKAM VE MEVKİDEN, KİŞİ VEYA KURUMDAN ETKİLENMEDEN YERİNE GETİRMELİDİRLER. ANCAK BU KURAL, HÂKİM VE SAVCILARIN KARARLARINI VERİRKEN SORUMSUZCA DAVRANMALARINI GEREKTİRMEZ.

TÜRKİYE CUMHURİYETİ, AVRUPA İNSAN HAKLARI MAHKEMESİ NEZDİNDE HER YIL MİLYONLARCA EURO TAZMİNAT ÖDEMEYE MAHKÛM EDİLMEKTEDİR. ( BU RAKAM ORTALAMA 25 MİLYON AVRODUR ) AMA BUNUN SORUMLULUĞUNU HİÇBİR HÂKİM VE SAVCI ÜSTLENMEZ…

ÖZELLİKLE MÜLKİYET HAKLARI VE HÜRRİYETLERİN KISITLANMASI NOKTASINDA, ISRARLA KARARLARINI GELİŞMİŞ ÜLKELERİN SAHİP OLDUĞU HUKUK STANDARTLARINA GÖRE GEREKÇELENDİRMEYEN HÂKİMLERİN, BU DAVRANIŞLARININ EKONOMİK SORUMLULUĞUNU ARTIK ÜSTLENMESİ GEREKMEKTEDİR.

HER YIL ÖDEMEK ZORUNDA KALDIĞIMIZ 25.000.000 AVRONUN, TAZMİNAT OLARAK DEĞİL VE FAKAT ADALET MEKANİZMASININ GELİŞTİRİLMESİ İÇİN HARCANDIĞINI VE BÖYLE BİR KAYNAKLA NELER YAPILABİLECEĞİNİ DÜŞÜNEBİLİYOR MUSUNUZ?

5. HÂKİM VE SAVCILARIN İŞ YOĞUNLUĞUNU GEREKÇE GÖSTERMEK SURETİYLE DAVA DOSYALARINI YILLARCA SÜRÜNCEMEDE BIRAKMALARININ ÖNÜNE GEÇİLMELİDİR.

            HÂKİMLİK VE SAVCILIK MESLEĞİ ONURLU, SAYGIN BİR MESLEKTİR. BU GÖREVE TALİP OLANLAR TÜM BU SORUNLARI BİLMEK ÜZERE MESLEĞİ YAPMAK ARZUSUNDADIRLAR. İŞ YOĞUNLUĞU MAZERETİNİN BU ÇERÇEVEDE DEĞERLENDİRİLMESİ GEREKMEKTEDİR.

            BİR YERDE AYNI MAHKEMENİN BİRDEN FAZLA DAİRESİ BULUNUP DA, MAHKEME HÂKİMLERİNDEN BAZILARININ SERİ VE ÇALIŞKAN BİR BİÇİMDE DOSYALARI KARARA ÇIKARTTIĞI HALDE, DİĞER HÂKİMLERİN BENZER TÜRDEKİ DAVALARI AYLARCA VE HATTA YILLARCA SÜRÜNCEMEDE BIRAKTIĞI HUKUKÇULARIN ÇOĞUNUN MALUMU DEĞİL MİDİR? 

HÂKİM VE SAVCILARLA İLGİLİ UYGULAMADA YAŞANILAN BAŞKACA BİRÇOK SORUN ÖRNEKLENDİRİLEBİLİR:

A) KURDUĞU HÜKÜMDEN EMİN OLAMAYAN SAYIN HÂKİM, DURUŞMAYI SONLANDIRAN KARARINI VERİRKEN; “ BİR DE YARGITAY BAKSIN BU DOSYAYA!” DEMEK SURETİYLE YENİ BİR GELENEK OLUŞTURMAKTAN ÇEKİNMEZ. AMA MALUM DOSYANIN AYLAR/YILLAR SONRA YARGITAY’DAN DÖNMESİNİ BEKLEMEK BİZ AVUKATLARA DÜŞER. BU SORUNUN UZMANLAŞMA METODU İLE GİDERİLEBİLECEĞİNİ AZ YUKARIDA İFADE ETMİŞTİK.

B) HÂKİMLER VE SAVCILARIN AYNI LOJMANI PAYLAŞTIKLARI, AYNI SOSYAL VE KÜLTÜREL ORTAMLARDA BULUNDUKLARI, AVUKATLARLA ARKADAŞLIK YAPILMASININ HALK ARASINDA ENDİŞELERE YOL AÇACAĞI DÜŞÜNCESİYLE SADECE KENDİ ARALARINDA DİYALOG KURMAK ZORUNDA KALDIKLARI BİR SİSTEMDE, İNSANLARIN BİR CANLI OLDUĞU VE DUYGULARININ BULUNDUĞU GERÇEĞİ DE GÖZ ÖNÜNE ALINDIĞINDA; BİR HÂKİMİN MESAİ ARKADAŞI, DOSTU, KOMŞUSU OLAN BİR SAVCININ HUKUKA AYKIRI OLSA BİLE KAÇ TUTUKLAMA VEYA TAHLİYE VEYAHUT BİR BAŞKA TALEBİNİ GERİ ÇEVİREBİLECEĞİNİ SİZLERE SORUYORUZ?

C) HÂKİM VE SAVCILAR TOPLUMDAN ÖYLESİNE TECRİT EDİLMEKTEDİR Kİ; KENDİLERİNİN BİR ALIŞVERİŞ MERKEZİNDE PAZARLIK YAPMASI, BİR KAHVEHANEDE OTURMASI, MAÇ SEYRETMESİ, HÂSILI, BULUNDUĞU BÖLGEDEKİ HALKLA İÇ İÇE OLMASI BİLE NEREDEYSE YASAKLANACAKTIR. BU YOLLA HAYATIN GERÇEKLERİNDEN, HALKIN İHTİYAÇLARINDAN, DÜŞÜNCE VE ARZULARINDAN UZAKLAŞTIRILAN MESLEKTAŞLARIMIZDAN KAMUOYUNUN VİCDANINI KARARLARINA AKSETTİRMESİ NASIL BEKLENİLEBİLİR?

            BU VE BENZERİ SORUNLARIN ÇÖZÜMÜ İÇİN DE HÂKİM VE SAVCILARA ÇALIŞKANLIKLARI VE BAŞARILARI ORANINDA EK ÖDEMELER YAPILMALIDIR.

            ÖRNEĞİN; BİR TAKVİM YILINDA, TEMYİZ EDİLMEKSİZİN KESİNLEŞEN KARARLAR DA DÂHİL OLMAK ÜZERE İSTİNAF/TEMYİZ EDİLMEKLE BİRLİKTE ONANMIŞ KARARLARININ SAYISI ORANINDA HUKUK MAHKEMELERİNDE HÂKİME, CEZA MAHKEMELERİNDE İSE SAVCIYLA BİRLİKTE OLMAK ÜZERE EKONOMİK ÖDÜLLENDİRME SİSTEMİ GETİRİLMELİDİR.

6. CUMHURİYET SAVCISI ARTIK KÜRSÜDEN İNDİRİLMELİ, AVUKATLA AYNI STATÜDE GÖREV YAPMASI SAĞLANMALIDIR.

7. YÜKSEK MAHKEMELERDEKİ YARGI SÜRECİ HIZLANDIRILMALIDIR.

8. ASKERİ YARGITAY VE ASKERİ YÜKSEK İDARE MAHKEMESİ KALDIRILARAK İKİ BAŞLI YARGIYA SON VERİLMELİDİR.

 




III. DİĞER BAZI SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

 

1. HÂKİMLER VE SAVCILAR YÜKSEK KURULUNUN YAPISI VE SEÇİM USULLERİ DEĞİŞTİRİLMELİDİR.

HÂKİMLER VE SAVCILAR YÜKSEK KURULU ÜYELERİNİN BİRÇOK ÜYESİNİN MUVAZZAF HÂKİM VE SAVCILARCA SEÇİLMESİ UYGULAMASINDAN VAZ GEÇİLMELİDİR. SEÇİLEN ÜYELERİN, SEÇENLERİN ATAMA VE TAYİNLERİNİ, DİSİPLİN SORUŞTURMALARINI, HAKLARINDA YAPILAN DİĞER ŞİKÂYETLERİ VB. İNCELEYEN KİŞİLER OLDUĞU DÜŞÜNÜLDÜĞÜNDE ORTAYA ÇIKABİLECEK BİR TAKIM ÖNYARGILARIN DA ÖNÜNE GEÇİLMİŞ OLACAKTIR.

2. YARGI HİZMETLERİ KARŞILIĞINDA ALINAN HARÇLARIN DEVLET BÜTÇESİNE ÇOK CİDDİ BİR KATKI YAPTIĞI DÜŞÜNCESİNDEYİZ. HER NE KADAR HİZMETİN TAM KARŞILIĞI OLMASA DA… EĞİTİM, SAĞLIK, ULAŞTIRMA VB. GİBİ KAMU HİZMETLERİNİN BIRAKIN BÜTÇEYE KATKI YAPMASI, TAM AKSİNE AĞIR BİR YÜK TEŞKİL ETTİĞİ DÜŞÜNÜLDÜĞÜNDE YARGISAL FAALİYETLER İÇİN AYRILAN BÜTÇENİN BİR AN ÖNCE YETERLİ SEVİYEYE GETİRİLMESİ GEREKMEKTEDİR. BUNUN BÜTÇE PLANLAMASIYLA İLGİLİ BİR SORUN OLDUĞU DÜŞÜNÜLEBİLİRSE DE “ADALET MÜLKÜN TEMELİDİR” FELSEFESİNİN ASLA UNUTULMAMASI/UNUTTURULMAMASI ZORUNLUDUR.

A) YETERİ KADAR PERSONEL İSTİHDAM EDİLMELİDİR,

B) YENİ ADLİYE BİNALARI KISA SÜRELİ İHTİYAÇLARI KARŞILAMAK İÇİN DEĞİL VE FAKAT UZUN SÜRELİ HİZMET VEREBİLECEK BİR PROJE VE PLAN DÂHİLİNDE YAPILMALIDIR,

C) BÖLGE ADLİYE MAHKEMELERİ BİR AN ÖNCE FAALİYETE GEÇİRİLMELİDİR,

D) ADLİ KOLLUK FAALİYETİNİN HAYATA GEÇİRİLMESİ ACİLEN ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLERDENDİR.

3. İCRA VE İFLAS MÜDÜRLÜKLERİ ADALETİN TECELLİSİ NOKTASINDA EN ÖNEMLİ BİRİMLERDEN BİRİDİR.

ZİRA MAHKEMEDE BİR DAVAYI KAZANMANIZ HAK ARAMANIN SADECE BİRİNCİ AŞAMASIDIR. ELDE ETTİĞİNİZ İLAMIN İNFAZININ SAĞLANMASI İSE MÜDDEABİHE KAVUŞMANIZ İÇİN ZORUNLUDUR. “DAVAYI KAZANDIK AMA MÜDDEABİHİ KAYBETTİK” SÖZÜ İLAMIN İNFAZININ GERÇEKLEŞMEDİĞİ DURUMLARDA ACI BİR TEBESSÜMLE SÖYLENEN BİR SÖZ OLARAK KALMAMALIDIR.

İCRA VE İFLAS DAİRELERİ YETERLİ PERSONEL VE ALT YAPI HİZMETLERİ İLE DONATILMADIĞI MÜDDETÇE ANAYASA İLE GÜVENCE ALTINA ALINAN HAK ARAMA ÖZGÜRLÜĞÜNÜN DE ÖNÜNE GEÇİLMİŞ OLACAKTIR.

4. BİR TAKIM YASAL DÜZENLEMELERİN YENİDEN VE ACİLEN GÖZDEN GEÇİRİLMESİ GEREKMEKTEDİR.

ÖZELLİKLE İCRA VE İFLAS KANUNU KÖKLÜ DEĞİŞİKLİĞE TABİ TUTULMALI, YARGI REFORMUNUN SADECE CEZA KANUNLARININ İYİLEŞTİRİLMESİ İLE SAĞLANAMAYACAĞI ÖNEMLE VURGULANMALIDIR. YAPILACAK DEĞİŞİKLİKLER TOPLUMUN HER KESİMİNİ MEMNUN ETMEDİĞİ MÜDDETÇE DEĞİŞİKLİK OLMAKTAN ÖTEYE GEÇEMEYECEKTİR.

5. ADLİ TATİL UYGULAMASINA SON VERİLMELİDİR.

UYGULAMADA ADLİ TATİL FİİLEN HAZİRAN AYINDA BAŞLATILMAKTA VE MAHKEMELERDE AYLARCA HÂKİM VE SAVCI BULUNMAMAKTADIR.

ADALET HİZMETLERİNİN TATİL EDİLMESİ GİBİ BİR SONUÇ, ADALETE OLAN GÜVEN DUYGULARININ DA KESİNTİYE UĞRAMASINA YOL AÇMAKTADIR.SAYGILARIMIZLA.

KAYSERİ BAROSU

AVUKAT HAKLARI VE HALKLA İLİŞKİLER TAKİP MERKEZİ(KAHİM)

 
 
 
 

ETKİNLİK TAKVİMİ

20.09.2024
AV. ALİ KÖSE
BARO BAŞKANI

© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.