İŞKENCE İNSANLIK SUÇUDUR. HELE HELE ÇOCUKLARA KARŞI İŞLENMİŞSE, EN AĞIR İNSANLIK SUÇUDUR.
Tarih: 21.02.2019 | Okunma Sayısı: 978

İŞKENCE İNSANLIK SUÇUDUR. HELE HELE ÇOCUKLARA KARŞI İŞLENMİŞSE, EN AĞIR İNSANLIK SUÇUDUR. 
1- İşkence ve kötü muamele, insan onuruna ve insanlığa karşı işlenebilecek en ağır suçlardan birisi olup, hele hele Çocuklara karşı işlenmiş ise, en ağır suçtur. 
2- Amasız, fakatsız ve imasız olarak, kimden kime doğru, hangi iddia ve gerekçeyle olursa olsun işkenceye karşı olmak, sadece insan olmanın, olabilmenin ve kalabilmenin asli şartıdır.
3- Son zamanlarda, özellikle kamu görevlilerinin yaptığı, işkence, kötü muamele, cinsel istismar ve taciz suçları iddialarında bir artış gözükmektedir. En az bu iddialar kadar vahim olanı ise, bu suçları işleyenleri korumaya yönelik, bu suçları ortaya çıkaranlara karşı ise tehdit ve hakaret dili ile özrü kabahatinden büyük misali yapılan açıklamalardır. İşkenceyi yapanlar, yaptıranlar, buna zemin hazırlayanlar ve müsamaha gösterenler, en ağır şekilde cezalandırılmalıdırlar.
4- Van ilimizde, yaşları 14, 16 ve 17 olan çocuklara yönelik işkence ve bu işkenceyi delilleriyle birlikte ortaya çıkaran Avukatlara ve Van Barosuna yönelik açıklama, sözde suç duyurusu ve hakaret dili asla kabul edilemez niteliktedir.
5- Herkes bilmelidir ki, Barolar ve Avukatlar, bu ülkenin yüz aklarıdır. 1990 lı yıllarda, sistematik işkence iddialarını önleyemeyen Devletimiz, CMUK'ta zorunlu müdafiiliği getirerek, kolluktaki vatandaşlarımıza yönelik işkenceyi, ancak Barolar ve Avukatlar eliyle önleyebilmiştir. AİHM nezdinde işkencede 1. sırada olan ve bu nedenle maalesef Türkiye'den yapılan müracaatlarda iç hukuk yollarını tüketme şartını aramayan AIHM'de, Barolar ve Avukatlar sayesinde, Türkiye sistematik işkence iddiasından kurtulmuş ve tekrar iç hukuk şartı getirilmiştir. 
6- Barolar ve Avukatların en asli görevlerinden birisi de, insan haklarını savunmak, korumak ve her türlü insanlığa karşı suçlara karşı durmak ve engellemektir. Bu durum Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşları olan çocuk, kadın ve erkek tüm insanlarımıza karşı asli, tartışılmaz ve vazgeçilmez borcumuz ve görevimizdir.
7- EGM basın açıklamasında kullanılan dil ve anlatım tarzı, hukuka, ceza mevzuatımıza, çocuklarla ilgili mevzuata, anayasaya ve uluslararası sözleşmelerin tamamına aykırıdır. 
Bahsi geçen 14, 16 ve 17 yaşındaki çocukların hukuki ve kanuni tanımı, ÇOCUK ; Ceza mevzuatındaki isimleri ise Suça Sürüklenen Çocuk ( SSÇ )'tur. Bu çocuklara yönelik, " yaşı küçük ŞAHISLAR " ve " şüpheli " tanımlamaları, tüm hukuki mevzuata aykırı olduğu gibi, tamamen algı operasyonu yapmaya yöneliktir. Hiçbir delil ve özellikle de, doktor raporları dahi sunulmadan yapılan açıklama ise, aynı zamanda tevilli ikrar niteliğindedir.
Bilinmelidir ki, işkence suçlarında zamanaşımı da yoktur. 
8- Devletlerin en temel özelliği, hukukla bağlı olmaları, hukuka dayanmaları, insanların ve vatandaşlarının yaşam ve onurlarını korumak zorunda olmalarıdır. Türkiye Cumhuriyeti Devleti, hukukun üstünlüğü ilkesine dayanan sosyal bir hukuk devletidir. Barolar ve Avukatlar olarak Kızıl Elmamız, adalet, hukukun üstünlüğü ve hukuk devleti ilkeleri, insan hakları ve insanlık onurudur. Bütün bu amaçlarla, Barolarımız tarafından yapılan Ortak Basın Açıklaması, aşağıdaki gibidir. Kamuoyunun bilgisine saygılarımızla sunarız.

******************************

BAROLARIMIZDAN, BASINA VE KAMUOYUNA ORTAK BASIN AÇIKLAMASI

Gözaltında bulundukları sırada işkence ve fena muameleye uğradıkları ifade tutanakları ve doktor raporları ile ortaya konan çocuklar dolayısıyla Van Barosu tarafından ilgililer hakkında 16.02.2019 tarihinde Van Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunulmuştur. Suç duyurusu öncesinde gözaltında bulunan çocukların işkence ve kötü muameleye uğradıkları duyumu alınması üzerine Van Baro Başkanı ve Yönetimi, İnsan Hakları ve Çocuk Hakları Komisyon Başkanları ve üyeleriyle birlikte Çocuk Şube Müdürlüğü’ne gitmiştir. İşkence ve kötü muameleye tabi tutulduklarını söyleyen çocuklarla görüşülmüş, yapılan gözlemlerde çocukların vahim nitelikte yaralandıkları, işkence ve kötü muameleye tabi tutuldukları görülmüş, doktor raporlarına da yansıyan bu hususlar aynı zamanda tutanağa da bağlanmıştır.

İş bu gözaltında işkence ve fena muamele iddialarının kamuoyu ile paylaşılması sonrasında Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından 19.02.2019 tarihinde konuyla ilgili basın açıklaması yapılmış ve Van Barosu ile ilgili avukatlar hakkında suç duyurusunda bulunulduğu belirtilmiştir. 1136 sayılı Avukatlık kanunun 76. Maddesi Barolara “İnsan haklarını savunmak ve korumak” görevini vermiştir. Van Barosu tam olarak da Avukatlık Kanunu’nun kendilerine görev olarak yüklediği insan haklarını savunmak ve korumak adına hareket etmiştir. Gözaltındaki çocuklarla görüşülmüş, çocukların beyanları tutanağa bağlanmış, çocukların savcılık ifadelerinde de bu hususları belirtmeleri ve doktor raporlarının da bunu teyit etmesi üzerine sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunulmuştur. Dolayısıyla gözaltında işkence ve fena muamele nedeniyle sorumlu emniyet personelleri hakkında derhal soruşturma açılması ve bu konuda açıklama yapılması gerekirken iş bu işkence ve fena muamelenin ortaya çıkarılmasında etkin rol oynayan Baro ve avukatlar hakkında suç duyurusunda bulunulmasının kabul edilir bir tarafı bulunmamaktadır.

Türkiye’nin taraf olduğu Avrupa İnsan Hakları sözleşmesinin İşkence yasağı başlıklı 3. Maddesinde belirtildiği üzere “ Hiç kimse işkenceye veya insanlık dışı ya da aşağılayıcı muamele veya cezaya tabi tutulamaz.” Bunun yanı sıra, İnsan Hakları Evrensel Bildirgesinin 5. Maddesinde belirtilen “ Hiç kimseye işkence yapılamaz, zalimce, insanlık dışı veya onur kırıcı davranışlarda bulunulamaz ve ceza verilemez. ” hükmü ve yine Anayasanın 17. Maddesinde belirtildiği üzere “ Kimseye işkence ve eziyet yapılamaz ” hükmü birlikte değerlendirildiğinde çok net bir ifadeyle belirtiriz ki işkence ve fena muamele insanlık onuruna aykırıdır ve kabul edilemez. Haklarındaki suçlama ne olursa olsun hiç kimseye gözaltında iken işkence yapılamaz ve fena muamelede bulunulamaz. Bulunan görevliler hakkında derhal gereği yerine getirilmelidir. Emniyet Genel Müdürlüğü’nün açıklamasındaki suç türüne ve suça sürüklenen çocuklara yönelik toplanan delillere yapılan vurgu, göz altında yapılan işkence ve fena muameleyi meşru kılmadığı gibi haklı da göstermez.

5395 sayılı Çocuk Koruma Kanunu’nun, Çocuğun gözaltında tutulması başlıklı 16. Maddesinde belirtildiği üzere “ Gözaltına alınan çocuklar, kolluğun çocuk biriminde tutulur. Kolluğun çocuk biriminin bulunmadığı yerlerde çocuklar, gözaltına alınan yetişkinlerden ayrı bir yerde tutulur. ”hükmü gereği gözaltı sonrası Çocuk Karakolu’na götürülmesi gereken çocukların İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldüğü, kamuoyuna yansıyan fotoğraflar, ifade tutanakları ve doktor raporları ile ortaya çıktığı üzere darp ve cebire maruz kaldıkları bir vakıa iken, sorumlu emniyet görevlileri hakkında soruşturma açılması yerine Avukatlık Kanunu’nun kendilerine yüklediği görevi yerine getirerek gözaltında işkence ve fena muameleyi ortaya çıkaran Van Barosu hakkında suç duyurusunda bulunulmasının bir izahı bulunmamaktadır.

Konuyla ilgili olarak sürecin takipçisi olacağımızı ve bu süreçte Van Barosunun yanında olduğumuzu kamuoyuna saygı ile duyururuz.

Adana Barosu
Adıyaman Barosu
Afyonkarahisar Barosu
Ağrı Barosu
Amasya Barosu 
Ankara Barosu
Antalya Barosu
Artvin Barosu
Aydın Barosu
Balıkesir Barosu
Bartın Barosu
Batman Barosu
Bilecik Barosu
Bingöl Barosu
Bitlis Barosu
Bolu Barosu
Burdur Barosu
Bursa Barosu
Çanakkale Barosu
Çorum Barosu
Denizli Barosu
Diyarbakır Barosu
Düzce Barosu
Elazığ Barosu
Erzincan Barosu
Erzurum Barosu
Eskişehir Barosu
Gaziantep Barosu
Giresun Barosu
Gümüşhane-Bayburt Barosu
Hakkâri Barosu
Hatay Barosu
Iğdır Barosu
Isparta Barosu
İstanbul Barosu
İzmir Barosu
Kars-Ardahan Barosu
Kahramanmaraş Barosu 
Kastamonu Barosu 
Kayseri Barosu
Kırklareli Barosu 
Kırıkkale Barosu
Kocaeli Barosu
Konya Barosu 
Kütahya Barosu
Malatya Barosu
Manisa Barosu 
Mardin Barosu
Mersin Barosu
Muğla Barosu 
Muş Barosu
Ordu Barosu
Rize Barosu
Sakarya Barosu
Samsun Barosu
Siirt Barosu 
Sinop Barosu
Şanlıurfa Barosu
Şırnak Barosu
Tekirdağ Barosu
Tokat Barosu
Trabzon Barosu
Tunceli Barosu
Uşak Barosu
Van Barosu
Yalova Barosu
Zonguldak Barosu

ETKİNLİK TAKVİMİ

31.12.2024
AV. MURAT TOLGA ÖZSOY
BARO BAŞKANI

© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.