FELAHİYE VE ÖZVATAN ADLİYELERİ İLE İLGİLİ HSYK&S217;YA GÖNDERDİĞİMİZ YAZIMIZ
Tarih: 25.06.2012 | Okunma Sayısı: 3661

HÂKİMLER VE SAVCILAR YÜKSEK KURULU BAŞKANLIĞINA

ANKARA

 

 KONU …: 15.06.2012 tarih 347 sayılı karar

 
Kayseri iline bağlı Felahiye ve Özvatan ilçelerinin başka idari birim alanında Yozgat ili Boğazlıyan ilçesine bağlanmasına ilişkin HSYK kararı aşağıda izah edilen sakıncaları doğuracaktır.

 Felahiye ve Özvatan ilçeleri ile bağlı belde ve köylerinden Yozgat ili Boğazlıyan ilçesine toplu taşıma ulaşımı yoktur. Felahiye ve Özvatan ilçeleri ile bağlı belde ve köylerinden Yozgat ili Boğazlıyan ilçesine gitmek için, insanlar önce kendi ilçe, belde ve köylerinden Kayseri’ye gelecek, oradan 80 km yol alarak Boğazlıyan ilçesine gidebilecektir. Felahiye ilçesi Kayseri’ye 50 km, Özvatan ilçesi 65 km’dir yolu iyi, ulaşım ve toplu taşıma hizmeti vardır. Felahiye ilçesi Boğazlıyan’a 40 km. Özvatan ilçesi 55 km’dir, ancak yolu kötü, ulaşım ve toplu taşıma hizmeti yoktur. Vatandaşların sadece özel araç ile ulaşma imkânları mevcuttur. Felahiye ve Özvatan’ın belde ve köyleri nazara alındığı zaman Kayseri Boğazlıyan’dan ulaşım bakımından daha uygun ve daha yakındır.

Boğazlıyan’a gitmek için insanlar Felahiye ve Özvatan ilçeleri, belde ve köylerinden, yaklaşık 30-80 km kat ederek önce Kayseri’ye köy terminaline gelecek, sonra Boğazlıyan terminaline (şehir terminaline) geçerek şehirlerarası yolculuk ile 80-90 km sonra Boğazlıyan’a gidecektir. Bu ortalama 150 km gidiş, 150 km dönüş demektir. Şehir köy terminalinden (DOĞU GARAJI) şehirlerarası otobüs terminaline (BATI GARAJI) aktarma da dikkate alındığı zaman verilen adli hizmet değil, eziyet olacaktır. Felahiye ve Özvatan ilçelerinden Kayseri’ye gelmek 30 dk. -1 saat sürerken Boğazlıyan’a gitmek Kayseri’de yapılacak aktarma ile birlikte en az 3 saat sürecektir.

Ayrıca bu uygulama Özvatan ve Felahiye ilçelerindeki Yargı faaliyetleri bakımından da Baromuz avukatlarının veya Yozgat Barosu avukatlarının çalışma şartlarını ağırlaştıracak, birçok sosyal, ekonomik ve adli zararlar doğuracaktır. Adli Yardım taleplerinde ve CMK zorunlu müdafilik görevlendirmelerinde Yozgat Barosu Avukatları yetkili olacak, vatandaşın avukatına en kısa ve çabuk yoldan ulaşmasının da önünde bir engel oluşturulacaktır.  

Felahiye ve Özvatan’ın Boğazlıyan’a bağlanması en yakın itiraz mercii olan Ağır Ceza Mahkemesi bakımından da sakıncalar ortaya çıkaracaktır. Yetki ve görev karmaşası doğuracaktır.

İtirazlarımızın dikkate alınarak vatandaşlarımızın mağduriyetinin gecikmeksizin engellenmesi için anılan karardan sarfı nazar edilerek, Özvatan ve Felahiye yargı çevrelerinin ille de başka bir yere bağlanması gerekiyor ise Kayseri Merkez Adliyesi yargı çevresine bağlanmasına karar verilmesinin daha doğru bir tercih olacağı göz önünde bulundurularak kararın yeniden değerlendirilmesi için gereğini saygıyla arz ve talep ederiz. 22.06.2012

                                                                                                                Kayseri Barosu Başkanı

                                                                                                                         Avukat Murat ŞİRVANLI  

ETKİNLİK TAKVİMİ

20.09.2024
AV. ALİ KÖSE
BARO BAŞKANI

© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.