BASIN AÇIKLAMASI
Tarih: 26.03.2022 | Okunma Sayısı: 569

GEBZE ADLİYESİNDE BAŞSAVCILIK TALİMATI DOĞRULTUSUNDA AVUKATLARIN ARANMASINA İLİŞKİN

BASIN AÇIKLAMASI

26.03.2022

Gebze Adliyesi’nde avukatların çantalarının aranması yönünde Başsavcılık talimatının verildiğini ve polis memurları tarafından talimat doğrultusunda hareket edildiğini üzülerek öğrenmiş bulunmaktayız.

Kanun koyucu, avukatların ifa ettiği görevi dikkate alarak, avukatların aranmasına yönelik özel hükümler düzenlemiştir. Avukatların büro ve konutlarının, üzerlerinin aranması, 1136 sayılı Avukatlık Kanunu’nun 58.maddesi ile 5271 sayılı 130.maddesinde özel olarak düzenlenmiş olup adli veya önleme araması olması fark etmeksizin hangi şartlarda ve nasıl aranacağı açıkça belirtilmiştir.

Avukatlık Kanunu’nun 58.maddesinde, avukatların görevlerinden doğan veya görev sırasındaki işledikleri suçlardan dolayı, Avukat bürolarının ve konutlarının ancak mahkeme kararı ile ve kararda belirtilen olayla ilgili olarak Cumhuriyet Savcısı denetiminde ve kayıtlı olunan Baro temsilcisinin katılımı ile aranabileceği, Ağır Ceza Mahkemesinin görev alanına giren bir suçtan dolayı suçüstü hali dışında avukatın üzerinin aranamayacağı açıkça ifade edilmiştir.

Kanunun açık hükmüne rağmen, Gebze Adliye’sinde, adliye girişinde avukatların çantalarının aranması ya da x-ray cihazından geçirilmesine yönelik Başsavcılık talimatının verilmesi ve de bu talimatın Polis memurları tarafından uygulanması hukuka, kanuna aykırıdır. Başsavcılık talimatı, kanuna aykırı emir/kanunsuz emir olduğundan dolayı, Başsavcılık talimatı doğrultusunda arama yapılması, polis memurları yönünden  hukuka uygunluk sebebi değildir. Bu anlamda, söz konusu talimatı veren ve talimat doğrultusunda arama yapan ilgililerin 5237 sayılı TCK.’nın “Hukuka aykırı olarak bir kimsenin üstünü veya eşyasını arayan kamu görevlisine üç aydan bir yıla kadar hapis cezası verilir” şeklindeki 120.maddesinde düzenlenen suçu işlediği ortadadır.

Yargının kurucu unsurlarından olan ve yargı görevi yapan avukatların, yine bir yargı mensubu tarafından kanunsuz emir ile muhatap kılınması, ülkemizde Yargı’ya karşı işlenen suçların ne kadar sıradanlaştığının, Yargı’nın ne kadar önemsiz bir kavram haline geldiğinin göstergesi olup ilgililer hakkında derhal soruşturma başlatılmalıdır.

Bu vesile ile Gebze’de görev yapan meslektaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi iletiyor, söz konusu kanuna aykırı uygulamanın bir an evvel son bulmasını istiyoruz. Saygılarımızla.

 

KAYSERİ BAROSU BAŞKANLIĞI

ETKİNLİK TAKVİMİ

20.09.2024
AV. ALİ KÖSE
BARO BAŞKANI

© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.