20 KASIM DÜNYA ÇOCUK HAKLARI GÜNÜ
İLE İLGİLİ
KAYSERİ BAROSU ÇOCUK HAKLARI KOMİSYONU
BASIN AÇIKLAMASI
Değerli Meslektaşlarım ve kıymetli basın mensupları, 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günüyle ilgili basın açıklamamıza hoş geldiniz.
Çocuk hakları, hem kanunen hem ahlaki olarak dünya üzerindeki bütün çocukların doğuştan sahip olduğu; eğitim, sağlık, yaşama, barınma; fiziksel, psikolojik veya cinsel sömürüye karşı korunma gibi haklarının hepsini birden tanımlamakta kullanılan evrensel bir kavramdır ve bu konuda resmileşen ilk metin 1924 yılında Milletler Cemiyeti tarafından kabul edilen Cenevre Çocuk Hakları Bildirisidir.
Bu bildirge Birleşmiş Milletler tarafından kuruluşunda kabul edilmiş, 20 Kasım 1959 tarihinde Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Bildirisi olarak güncellenmiş ve 20 Kasım 1989 tarihinde daha geniş olan Birleşmiş Milletler Çocuk Haklarına Dair Sözleşme ile değiştirilmiştir.
Çocuk Hakları Sözleşmesinin 1. Maddesine göre; Her birey on sekiz yaşına kadar çocuk olarak kabul edilir. Her çocuk vazgeçilmez haklara sahiptir.
Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin de altına imza attığı Çocuk Hakları Sözleşmesi’ne göre her birey 18 yaşına kadar çocuktur.
Bu sözleşmede yer alan vazgeçilmez hakları şu temel başlıklarda sıralayabiliriz:
-Yaşama ve gelişme hakkı;
-Bir isme ve vatandaşlığa sahip olma ve bunu koruma hakkı;
-Sağlık hizmetlerine erişim hakkı;
-Eğitime erişim hakkı;
-İnsana yakışır bir yaşam standardına erişim hakkı;
-İstismar ve ihmalden korunma hakkı;
-Ekonomik sömürüden korunma hakkı;
-Uyuşturucu bağımlılığından korunma hakkı;
-Eğlence, dinlenme ve kültürel etkinlikler için zamana sahip olma hakkı;
-Düşünce özgürlüğü hakkı;
-İfâde özgürlüğü hakkı;
-Çocukların kendileriyle ilgili konularda görüşlerini dile getirme hakkı;
-Dernek kurma özgürlükleri hakkı;
- Özel gereksinimleri olan çocukların hakları;
- Engelli çocukların hakları.
Kısacası çocukların yaşamaya, eğitime, sağlıklı olmaya, seslerinin duyulmasına, kendilerine adilce davranılmasına hakları var!
Her şeyden öte çocukların çocuk olma hakkı var!
Çocuk hakları sözleşmesine yön veren temel değerler; ayrım gözetmeme, çocuğun yararının gözetilmesi, yaşama ve gelişme ile katılım hakkıdır.
Bizler Kayseri Barosu Çocuk Hakları Komisyonu ve çocuk hakları gönüllüleri olarak;
Çocuk Haklarına dair Sözleşme 32. yılını doldururken Dünya Çocuk Hakları Gününde hükümetler çocuk haklarını sahiplendiklerini yineliyor, çocuklar önemli görevler üstleniyor.
Kadın/Çocuk/Birey/Hayvan haklarına saygı duymadığını/duyulmaması gerektiğini söyleyen birilerine tarih boyunca hiç rastlamadık.
Sorun bu hakların neyi kapsadığının anlaşılmamasında.
Biz büyükler çocukların sahipleri değiliz. Çocuğun sahibi yine çocukların kendileridir.
Çocukların bedensel söz haklarını öğrenmelerini, bedensel ve kişisel sınırlarını tanımlayıp ifade edebilmelerini, ihtiyaç duyduklarında destek isteyebilmelerini kolaylaştırmak mümkün.
Şimdiye kadar sıklıkla yetişkinler çocuklara ne yapmaları gerektiğini söyledi ama artık çocukların sesini daha çok duymaya ihtiyacımız var.
20 Kasım Dünya Çocuk Hakları gününü tam anlamıyla kutlanabilir bir gün haline getirebilmek için ve sözleşmeye yön veren temel değerlerin; ayrım gözetilmemesi, çocuğun üstün yararının öncelenmesi, yaşama ve gelişme ile katılım haklarının tanınması farkındalığını oluşturmak için çalışacağımızın, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün “Çocuklar geleceğimizin güvencesi, yaşama sevincimizdir. Bugünün çocuğunu yarının büyüğü olarak yetiştirmek hepimizin insanlık görevidir” sözünü ilke edineceğimizin vaadini vererek, dünya çocuklarının 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları gününü Kayseri Barosu ve Çocuk Hakları Komisyonu adına kutluyoruz. Saygılarımızla.
Kayseri Barosu Çocuk Hakları Komisyonu