BARO BAŞKANIMIZIN ÖYMLERİN KALDIRILMASI İLE İLGİLİ ROPÖRTAJI
Tarih: 17.03.2014 | Okunma Sayısı: 2509
 
BARO BAŞKANIMIZ SAYIN AV.FEVZİ KONAÇ ÖYME'LERİN KALDIRILMASI İLE İLGİLİ AKYSERİ ANADOLU HABER GAZETESİNE BİR DEMEÇ VERDİ.
 
 
 

Kayseri Baro Başkanı Fevzi Konaç ,Özel Yetkili Mahkemeler’in (ÖYM) kaldırılması ilgili, değerlendirmelerde bulundu.

17 Mart 2014 Pazartesi
09:23

 

Konaç, “ÖYM’lerin kaldırılması çok makul oldu ve çok doğru bir zamana denk geldi. ÖYM’ler kaldırılmayıp görevini bu şartlarda sürdürseydi, yargıya güvenin sarsıldığı süreçte bu kanı devam edecekti. Mahkemeler bana göre görevini ve misyonunutamamladı, kaldırılması çok doğru oldu” dedi.

 

TÜRKİYE’NİN DOĞRU VE YANLIŞLARLA YÜZLEŞMESİ ADINA ATILAN ADIM

17 Aralık operasyonundan sonra yargı üzerinde kara bulutlar dolandığını belirten Başkan Fevzi Konaç, “Uzun zamandır bu mahkemeler tartışılıyor. Dolayısıyla bu kara bulutların giderilmesi adına da devletin ve meclisin adımlar atması gerekiyordu. Aslında hukukun siyasallaştığı, ideolojik tavırlar sergilediği dönemleri hatırlıyorum ve biliyorum. Türkiye’nin bu konularla ilgili geçmişiyle yüzleşmesine çok ihtiyaç vardı. İktidarın 2010 yılındaki anayasa referandumundan sonrada demokratikleşme adına attığı adımlar çok önemli ve değerliydi. Yargı siyasi ve ideolojik tavırlarla; bir takım kitleleri, grupları, siyasi partileri, bir şekliyle yok etme noktasında bir işlev gördü. Dolayısıyla bunlarla yüzleşilmesi gerekiyordu. Ergenekon, Balyoz,28 Şubat gibi davalar Türkiye gündemini çok fazla meşgul ediyor. Bu konularda Türkiye’nin doğru ve yanlışlarla yüzleşmesi adına önemli adımlar atıldı. Dolayısıyla atılan bu adımlarda da Terörle Mücadele Kanununun 10. maddesi gereği Özel Yetkili Mahkemeler kurulmuştu. Bu mahkemeler, geçmişte yaşanan bu sıkıntılı süreçleri kamu vicdanını rahatlatmak adına ele aldı değerlendirdi.” diye ifade etti.

 

ATILAN ADIMLAR ÇOK DOĞRU

Baro Başkanı olduğunda, Özel Yetki Mahkeme’lerin Türkiye’de geçmişle yüzleşmek adına bir misyon üstlendiğini o zamanda ifade ettiğini söyleyen Konaç, “Üstlendiği misyonla ilgili ÖYM’lerin görevinin ve misyonunun devam ettiğini söylemiştim. Ama gelinen bu nokta itibariyle yargının üzerinde bir çok soru işaretleri ve spekülasyonların bulunduğu bir dönemde, Özel Yetkili Mahkemelerin hala devam ediyor olması, kamu vicdanını da rahatsız eden, yargılamaların siyasi ve ideolojik tavırlarla manipüle edildiği kanaatini uyandırıyor. Dolayısıyla bu mahkemelerin kaldırılmasıyla alakalı atılan adımların artık doğru olduğunu düşünüyorum.” şeklinde ifade etti.

 

ÖYM’LERİN YARGILAMALARI YOK SAYILAMAZ

ÖYM’lerin yargılamalarını yok saymanın Türkiye’ye haksızlık olduğunu vurgulayan Konaç şunları kaydetti:

“Özel yetki mahkemeler kaldırıldığında; geçmişte yapılan yargılamaların hepsi boş ve anlamsız, tutarsız, önyargılı davalardı demek, bu davaları anlamsız bir noktaya getirecek bir takım sipekülasyonlara iltifat etmek, bununla ilgi yapılan yargılamaları değersizleştirmek, varsa suçluları kamu vicdanında aklamaya çalışacak tavır ve ifadeler, aslında özel yetkili mahkemeleri tartışmaktan öte, süreç itibariyle suçluları aklama noktasına getiriyor bizi. Dolayısıyla, bu mahkemeler kaldırılıp tutukluluk süreleri de 10 yıldan, 5 yıla indirilince, tahliyelerle birlikte kamu vicdanı şimdi şunu sorgulamaya başladı: Bu yargılamaların tamamı yalan mıydı? Bu soruşturmalar sonucunda verilen cezaların tamamı haksız mıydı? Dolayısıyla ÖYM aslında özel anlam yüklenmiş, bir takım kurgusal oyunlar mıydı? Noktasında kamu vicdanını rahatsız eden bir konuma getirdi bu işi. Dolaysıyla ben bir Baro Başkanı olarak şunlara özellikle dikkat çekmek isterim. ÖYM’lerin geçmişte üstlendiği misyonla ilgili yargılamaları değersiz hale getirmek, bunları tamamen yok saymak, Türk Yargısına yapılmış bir haksızlık olarak değerlendiriyorum. Dolayısıyla, ÖYM’lerin her ne kadar işlevleri sorgulanır hale gelmiş ve kaldırılması doğru olsa da,uzun tutuklulukların oluşturduğu mağduriyetler kamu vicdanını rahatsız etse de,  geçmişte yapılan yargılamaları yok saymak asla kabul edilemez. Hukuk çerçevesinde yeniden ele alınıp, yeniden değerlendirilip bu yargılamalardan ceza alanların, haklı olanlarını tasdik etmek, varsa haksızlıklar bunları gidermekle ilgili olarak, içine girdiğimiz süreç bir değer taşımalı. Ama tamamen bu mahkemelerin yaptığı yargılamaları işlevsiz görmek bunlara yapılmış bir haksızlıktır.”

 

Bir hukukçu olarak hala kafasının çok net olmadığını söylen Başkan Konaç, “Geçmişte yaşanan hadiseleri herkes biliyor. 28 Şubat’ta yapılanları görüp, bu dava ile ilgili bugün tahliyeleri görüp, vicdanı sızlamayan bir memleket evladı olduğunu düşünmüyorum. Dolayısıyla, ihtimallerle ilgili yargılamalarda bir takım insanlar içerdeyken, olmuş bitmiş suçlardan dolayı ceza alan ve almayan insanların tahliye edilmesi, kamu vicdanını da yaralıyor. Baro Başkanı olarakda kafamın çok net berrak ve her şeyi doğru tahlil etmiş noktada olmadığını da belirteyim.” dedi.

 

ESKİ MAHKEMELER YİNE İŞİNİ YAPACAK

Görevlendirmelerle ilgili, HSYK’ya bir misyon yüklendiğini hatırlatan Konaç, “Bu mahkemeler kaldırılınca HSYK’nın görevlendireceği ÖYM’lerin boşluğunu dolduracak şekilde devam eden davalar, yeni mahkemelere yetki ve görev olarak devredilecek.İşlev olarak eski görevli mahkemeler yine işini yapacaklar. Bu birtakım önemli değişikliklerde getirdi. Kararların yazılmasıyla ilgili yasal süreçler belirlendi. 15 gün içerisinde bu kararların yazılması, ilgili mahkemelere dosyaların hemen gönderilmesi, bununla ilgili mahkemeler de hakim ve savcıların yeniden görevlendirilmesiyle ilgili HSYK’ya bir misyon da yüklendi.” ifadelerini kullandı.

 

ÖYM’LER İŞLEVİNİ DOLDURMUŞTU…

Geçmişte Türkiye’nin içinden geçtiği sıkıntılı süreçlerle yüzleşme adına ÖYM’lerin önemli bir misyon yüklendiğini vurgulayan Başkan Konaç, ancak “Yargının üzerinde bu kadar spekülasyonun olduğu bir dönemde, toplumun yargıya olan güveninin ve tarafsız yargıyla ilgili olarak endişesinin arttığı, soru işaretlerinin çoğaldığı ortadadır. Bu durum toplumu sıkıntıya soktu. Dolayısıyla; ÖYM’lerle ilgili olarak bir kısım toplum şöyle düşünmeye başladı. Bunlar geçmişten intikam ve rövanş almak için kurulan mahkemeler mi algısı oluştu. Bundan dolayı artık Türkiye’de işlevini dolduran ÖYM’lerin de kaldırılması şart oldu. Bana göre geçmişte üstlendiği misyonlayaptığı işler doğruydu. Yargılamaların neticesini hukuk çerçevesinde değerlendirmek lazım. Ama bugün yargının üzerinde bu kadar spekülasyonun olduğu bir dönemde ÖYM’ler devam etsin demek, yargıya olan güveni sarsıcı bir noktaya getirir işi. ÖYM’lerin hala devam ediyor olması, endişe ve süphe uyandırır. Çünkü ÖYM’ler artık görevini tamamlamıştır, kaldırılması çok doğru ve önemli atılmış bir adımdır. Kaldırılması çok makul bir döneme denk geldi.” dedi.

 

Başkan Fevzi Konaç sözlerini şöyle tamamladı: 

“Türkiye’de yaşanan olaylardan dolayı bir takım ölümlerden sonra, bir kaos havası oluşturulmaya çalışılıyor.  Türkiye toplumu çok zorlu bir süreçten geçiyor. Kardeşliğin, hoşgörünün tesis edilmesine çok ihtiyaç var. Yargı üzerinde bu kadar baskı olduğu algısı, halkın yargıya olan güvenini sarsıcı değerlendirmeler, bu topluma zarar veriyor. Bundan özellikle kaçınmalıyız. Bağımsız yargının oluşmasına toplum olarak katkı sağlamalıyız.”

 

HABER-FOTO: SEHER GÖZÜKÜÇÜK 
 
 
 
 
 

ETKİNLİK TAKVİMİ

27.09.2024
AV. ALİ KÖSE
BARO BAŞKANI

© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.