BARO BAŞKANIMIZDAN ÇOCUK İSTİSMARLARI VE KADINA ŞİDDET İLE İLGİLİ AÇIKLAMALAR
Tarih: 5.06.2014 | Okunma Sayısı: 4372
 
BARO BAŞKANIMIZ SAYIN AV.FEVZİ KONAÇ'IN ÇOCUK İSTİSMARLARI VE KADINA ŞİDDET KONULARI İLE İLGİLİ OLARAK YAPMIŞ OLDUĞU AÇIKLAMALAR BASINDA GENİŞ YER ALDI.
 
 

İDAM YENİDEN TARTIŞILMALIDIR” “AVUKAT SAYISI 5 YIL İÇERİSİNDE YÜZDE 50 ARTIŞ GÖSTERECEK”

 Kayseri Baro Başkanı Fevzi Konaç, konuk olduğu televizyon programında, çocuk cinayetleri nedeniyle toplumun çok yara aldığını ifade ederek, “Ben vicdan kriterlerimizi artık karşılamaz oldum. Dolayısıyla bununla ilgili olarak idam şekliyle eğer bir yol bulunabilecekse mutlaka yeniden masaya yatırılıp tartışılmalıdır” dedi. 
TV1 televizyon kanalında düzenlenen programa konuk olan Kayseri Baro Başkanı Fevzi Konaç, “Türkiye’de özellikle 71 tane faaliyet gösteren hukuk fakültesi var ve geçen sene bu hukuk fakültelerine YÖK tarafından verilen kadro öğrenci sayısı 15 bin 600 civarında. Şu anda 40-45 bin civarında Hukuk Fakültelerinde okuyan öğrenci var. Şu anda bakıldığında Türkiye’de avukatlık yapanların sayısı 80-85 bin civarında. Bu 80-90 yıl içerisinde gelinen nokta bu şekilde, ancak 5 yıl içerisinde üniversite öğrencilerinin avukatlık mesleği yapacağı hesaplanıyor. 35-40 bin yeni avukatın mesleğe başlayacağı belirtiliyor. Yani 84 bine ulaşan meslek erbabı 5 yıl içerisinde 35-40 bin artarak yüzde 50 bir artış gösterecek. Sebebi alınan öğrencisi sayısı ve bunların istihdamı. Hukuk fakültesini okuduktan sonra tabi alternatifler var. Savcı, hakim olabiliyor. Bir takım müfettiş olabiliyor ama bu sene mesela 10 bin mezun verseler bunun bin, bin 500 civarı diğer alanlarda istihdam ediliyor. Geri kalanı örnek olsun diye söylüyorum avukatlık olarak geliyor baronun kapısına dayanıyor. Yani 5 yıl içerisinde bu sayı 35-40 bin daha artacak. Bu şu demek; Hukuk Fakülteleri açılma şartı göz önüne alındığında 7 öğretim üyesi ile bunu açabiliyorsunuz. Dolayısıyla laboratuvar isteniyor. Yani bütün üniversiteler Hukuk Fakültesinin açılmasının kolay olduğu bir dönemde fakülte açmaya çalışıyorlar. Bu açılanlarla öğrenci sayısı 15 bin 600 oldu ve 5 yıl sonraki hesap ortada” diye konuştu.
          Konaç ayrıca, “Bu bankaların usulsüz olarak aldığı masraflarla ilgili olarak kanun değişikliği çıktıktan sonra işin doğrusu hukuki olarak ne yapacağını bilmeyen vatandaşa tüketici dernekleri, İnternet siteleri bu işin çok kolay olduğunu basit bir yolla nasıl mahkemeye vuracağını göstermişti ancak hukuki olarak vatandaşın çok bilmediği bir alan olduğu için avukatlar eli ile bunun yapılmasının doğru olacağını bildirdik. Kayseri ve Türkiye öyle bir noktaya geldi ki artık bazı avukat arkadaşlarımız işte Kayseri’de bin 40- bin 50 avukat var ise bunların 15- 20 tanesi bunu bir gelir kapısı olarak görmek, bunun reklamını yapmak ve daha çok dosya sayısına ulaşmak noktasında bir zaaf gösterdiler. Bu zaaf sonrası bazı arkadaşlarımız gittiler fabrikalarda, kredi alan işçilerin bulunduğu yerlerde çalışmalar yaparak vekalet topladılar. Bir kısmı bu işin ücretsiz nasıl yapılabileceğini, kendilerine vekalet verildiği takdirde karşılıksız bu işi yapabileceklerini söylediler. İşin doğrusu avukatlık kanununa aykırı olan ücretsiz iş görme noktasında bir vaatte bulundular hem de masrafsız iş görmek noktasında meslek kurallarını ihlal ettiler. Netice itibariyle de böyle yapan arkadaşlarımızın varlığı barodaki arkadaşlarımızı rencide etti. Hem avukatlık kanuna hem de meslek kurallarına aykırı bir durum. Bununla ilgili somut bir delil tespit ettiğimizde disipline sevk ediyoruz. Avukatlık kanunu ücretsiz iş görmeyi yasaklamışsa buna dair bir avukatımız vatandaşa ‘ben senin kredi masrafı ücretini, ücretsiz ve masrafsız olarak alacağım’ diyorsa bu avukatlık kanuna ihlaldir. Bu disiplin suçu gerektiren bir fiildir. Bunlarla ilgili soruşturma devam ediyor” şeklinde konuştu.
          Çocuk cinayetleri ile ilgili soru üzerine Konaç, “Bu konu ile ilgili olarak Kayseri’deki baromuza bağlı bir grup bayan avukat arkadaşımız ‘çocuklara dokunma’ noktasında bire eylem gerçekleştirdiler. O konu ile ilgili arkadaşlara destek vermiştim. Bana da kanaatimi sorma noktasında mikrofon uzattılar. O gün gündemde tartışma noktasına getirmek adına kendi kanaatlerimi dile getirmiştim. Kayseri’de hatırlarsınız kendi ile ailesinin canına kıyan babaya tanıklık ettiniz. 11. kattan yavrusunu ve kendini attığını gördük. Bu 6 yaşındaki nur gibi bir yavrumuz Gizem’in katledilişini izledikten sonra mikrofonlar bana uzatıldığında insan fıtratına uygun olanın içimizden gelenin ne olduğunu sormak adına bunu tartışmaya açmak istedim. Türkiye’de Avrupa Birliği kriterleri noktasında idam cezası kaldırıldı. Ben hukukçuyum uygun olmadığını da biliyorum. Ben vicdan kriterlerimizi artık karşılamaz oldum. Dolayısıyla bununla ilgili olarak idam şekliyle eğer bir yol bulunabilecekse mutlaka yeniden masaya yatırılıp tartışılmalıdır. Benim idamı taleple ilgili olarak içimden geçen bu. Ben Türkiye’ye ilan ediyorum benim yavrumun başına Allah herkesin evinden uzak kılsın, böyle bir şey gelsin ben o kişinin yaşamasını istemem” ifadelerini kullandı.

          Suça itilen çocuklara da değinen Konaç, “Suça itilen çocukların temel olarak aile yapısına baktığınızda daha çok bölünmüş ailelerin çocukları suça daha meyilli olarak görünüyor. Tabi bu bir istatistik değil. Genel olarak gördüğümüzü söylüyorum. Herkes sosyal sorumluluklarını yerine getirsin. Ben belediyeleri, il müftülüklerini çok etkin bir güç olarak görüyorum. Toplumun bütün dinamikleri çalıştırılmıyor. ‘Kayseri güzel Cumhurbaşkanı çıkarttı’ oh ne ala Cumhurbaşkanı çıkarttık ama çocuk istismarında Türkiye de ilk 5’te, kadına şiddette Türkiye ortalamasının çok üzerinde ilk 5’te yer alıyor. Böyle bir şeyleri maddi olarak kazanıyor ama manevi olarak kaybediyoruz” diye konuştu. 
 
KAYSERİ ANADOLU HABER GAZETESİ 
 
 
KAYSERİ E HABER GAZETESİ 
 
 
 
KAYSERİ GÜNDEM GAZETESİ 
 
 
KAYSERİ HABER GAZETESİ 
 
 
KAYSERİ MEYDAN GAZETESİ 
 
 
KAYSERİ ÜLKER GAZETESİ 
 
 
KAYSERİ YENİ HABER GAZETESİ 
 
 
 
 

ETKİNLİK TAKVİMİ

27.09.2024
AV. ALİ KÖSE
BARO BAŞKANI

© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.