AVUKAT VE MESLEK SORUNLARI KOMİSYONU (KAHİM) DUYURU
Tarih: 12.02.2011 | Okunma Sayısı: 2973
AVUKAT HAKLARI VE HALKLA İLİŞKİLER TAKİP MERKEZİ
                                   BAŞKANLIĞI
                                     (KAHİM)
 
 
 
 
 
             VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI’NA

                                                                       KAYSERİ

 

            KONU: Kayseri Barosu Avukatlarından Av. &S230;&S230;&S230;&S230;&S230;&S230;&S230;&S230;.’ya ait banka hesaplarına ve Baro Kart hesabına konulan haciz hakkında.

İZAH   : Kayseri Barosu avukatlarından Av&S230;&S230;&S230;&S230;&S230;&S230;&S230;&S230;&S230; 29.01.2013 tarihinde Baro Başkanlığımıza hitaben verdiği dilekçe ile Katkı ve Öğrenim Kredilerinin geri ödenmesini teminen Vergi Dairesi tarafından icra takibi başlatıldığını ancak, borcunu ödeyemediği için Vakıfbank’ta bulunan avukat hesabına ve hesapta bulunan %90’ı müvekkillerine ait olan yada icraya yatacak olan paralara haciz konulduğunu, yine 28.01.2013 tarihi itibariyle Baro Kartına da haciz ve bloke konulduğunu, yılbaşından itibaren yürürlüğe giren uygulama çerçevesinde avukatların gerek icra takibi yapabilmesi için gerekse icra dosyalarına yatırılan paraları tahsil edebilmesi için Vakıfbank’ta Avukat hesabı açtırılması zorunluluğu getirilmiş olduğundan bu şekilde yapılan işlemler neticesinde mesleğini devam ettiremediğini, ayrıca bu hesapların dışında da tüm hesaplarına haciz konulduğunu belirterek vergi dairesine olan borcunu ödemek için kredi dahi alamadığını beyan etmiştir.

Bilindiği üzere 2004 sayılı İcra İflas Kanunu’nda değişiklik yapan ve kamuoyunda 3. Yargı  Paketi olarak adlandırılan 02.07.2012 tarih ve 6352 Sayılı yasa ile değiştirilen İİK.nun 9/2. Maddesine göre “İcra ve iflas dairelerince yapılması gereken her türlü nakdî ödeme, ilgilisinin gösterdiği banka hesabına aktarılmak üzere, icra müdürü tarafından resen bankaya verilecek talimat gereği yapılır. Talimat, paranın icra ve iflas dairesi hesabına yatırılmasını takip eden en geç üç iş günü sonuna kadar verilir.” denilmek suretiyle icra dairelerinden nakit ödeme yapılma uygulaması yürürlükten kaldırılmıştır.

Ayrıca Adalet Bakanlığı Müsteşarlığı’nın ilgili Cumhuriyet Başsavcılıklarına hitaben gönderdiği 04.01.2013 tarih ve 36728904-2013/21 sayı no’lu yazısının A. Kasa İşlemleri /2 nolu bölümünde “İlgililerce yapılacak olan harç, vergi ve ihale teminatları dâhil her türlü ödemenin; icra ve iflas dairesinin banka hesabına doğrudan veya havale yoluyla veya internet bankacılığı yolu ile ya da anlaşmalı banka olan Vakıfbank tarafından icra ve iflas dairelerine kurulacak POS cihazı üzerinden yapılmasının sağlanması,” istenilmiştir.

6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun’un 70. Maddesinde haczedilemeyecek mallar sayılırken aynı maddenin 2. bendinde “Borçlunun şahsı ve mesleği için gerekli elbise ve eşyası ile, borçlu ve ailesine gerekli olan yatak takımları ve ibadete mahsus kitap ve eşyası,” denilmektedir.

2004 sayılı İİK.nun 82. Maddesinde de benzer şekilde hüküm getirilerek “2. Ekonomik faaliyeti, sermayesinden ziyade bedeni çalışmasına dayanan borçlunun mesleğini sürdürebilmesi için gerekli olan her türlü eşya,”nın haczedilemeyeceği hüküm altına alınmıştır.

Yukarıda 4 bend halinde izah edilen nedenlerden dolayı şuanda vekil sıfatıyla görev yapan avukatlar icra takibi başlatırken Vakıfbank’ta zorunlu olarak açılan avukat hesabını kullanarak banka tarafından verilen banka kartı ile icra dairelerindeki POS cihazlarından gerekli harçlar yatırılabilmektedir. Ayrıca UYAP (Ulasal Yargı AĞI Projesi) sisteminde bir dosyaya masraf yatırılabilmesi için banka hesabı ya da Baro KART kullanılabilmektedir. İcra dosyasına borçlular tarafından yatırılan paralar ise İİK.nun 9/2. Maddesi uyarınca zorunlu olarak alacaklı vekilinin banka hesabına yatırılmaktadır. Dosya avukatı da hesabından parayı çekip müvekkiline ödemektedir.

 Tüm bu düzenlemeler ışığında bir Avukatın mesleğini yapabilmesi için gerek İİK.nun 9/2. Maddesi, gerekse  Adalet Bakanlığı’nın uygulamaları sonucunda zorunlu hale gelen Vakıfbank ve Baro Kart hesaplarına idarenizce haciz ve bloke konulması hukuka aykırı olduğu gibi pratikte de mesleğini yapamayacak duruma gelen bir avukattan idarenin alacağını tahsil edememesi sonucunu doğuracak, ayrıca gerek banka hesaplarındaki paranın gerçek hak sahibinin istihkak  iddiası nedeniyle kurumunuz ile hak sahibi arasında, gerekse mesleğini yapamayacak duruma gelmesi nedeniyle meslektaşımız ile idareniz arasında olay yargıya taşınabileceğinden hukuka aykırı bu uygulamanın ivedilikle durdurulması hususu önem taşımaktadır.

Bu konuda gerekli hassasiyeti göstermenizi, uygulamanın durdurulmasını ve tarafımıza bilgi verilmesini önemle rica ederim.12/02/2013

 KAHİM

 

 

 


Başkan                                    Başkan Yrd                          Başkan Yrd                    Genel Sekreter           

Av.Ramazan Bedir                   Av.O.Haluk Doğan                Av.M.Enver Kırker       Av.A.Kemal Gönü

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

ETKİNLİK TAKVİMİ

19.09.2024
AV. ALİ KÖSE
BARO BAŞKANI

© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.