AVUKAT HAKLARI VE MESLEK SORUNLARI KOMİSYONU KAHİM
Tarih: 10.04.2013 | Okunma Sayısı: 27023

NE DEĞİŞTİ!

KANUN VE YÖNETMELİK DEĞİŞMEDİ ANLAŞILAN AVUKATA BAKIŞ AÇISI DEĞİŞTİ.

SİLAH RUHSATI TALEBİNDE BULUNAN BARO MENSUPLARIMIZIN TALEPLERİNİN OLUMSUZ SONUÇLANDIRILMASI ÜZERİNE KOMİSYONUMUZA YAPILAN ÇOK SAYIDA ŞİKAYET VE TALEP ÜZERİNE HEYETİMİZCE HAZIRLANAN RAPOR AŞAĞIDA MESLEKTAŞLARIMIZIN BİLGİSİNE SUNULMUŞTUR.

 
 

---KAHİM RAPORU--

KAYSERİ BAROSU SAYIN BAŞKANLIĞINA

 

KONU                                     : AV. FARUK ÜLKER’İN DİLEKÇESİ

 

1.      MÜRACAT DİLEKÇESİ    :

            BAROMUZ MENSUBU SAYIN, AV. FARUK ÜLKER’İN BARO BAŞKANLIĞIMIZA VERMİŞ OLDUĞU 27.03.2013 TARİHLİ DİLEKÇESİNDE ÖZETLE; ‘UZUN YILLARDIR KULLANDIĞI TAŞIMA RUHSATLI SİLAHININ, RUHSATININ YENİLENMESİ İÇİN KAYSERİ VALİLİĞİ’NE YAPMIŞ BULUNDUĞU BAŞVURUYA VERİLEN CEVAPTA ; “KAYSERİ VALİLİĞİ İL EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜ,(KOCASİNAN EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜ’NÜN 12/03/2013 GÜNLÜ YAZISI) İLE VALİLİK MAKAMININ DA 11/03/2013 TARİHLİ ONAYLARI İLE DAHA EVVELKİ VE YILLARDIR KULLANDIĞI TAŞIMA RUHSATLI SİLAHININ YENİLENMESİ AŞAMASINDA, ŞAHSIN TALEBİ BULUNDURMA RUHSATI OLARAK UYGUN GÖRÜLMÜŞTÜR.” ŞEKLİNDE CEVABİ YAZI VERİLDİĞİ, BU İŞLEMİN YASAYA AYKIRI OLDUĞU İFADE OLUNARAK GEREKLİ GİRİŞİMLERDE BULUNULMASINI TALEP ETMİŞTİR.

          ÖNCELİKLE,KAYSERİ VALİLİĞİ TARAFINDAN VERİLEN CEVABI YAZIYA GÖRE İŞLEMİN YASA SINIRLARININ BELİRLENMESİ GEREKİR.BUNA GÖRE,

2.      YASAL DÜZENLEMELER:

A)    RUHSAT ALMAYA ENGEL HALLER;

 

1.      ATEŞLİ SİLAHLA İŞLENEN CÜRÜMLERDEN HÜKÜMLÜ BULUNANLAR.

2.      RUHSATLI SİLAHIYLA SUÇ İŞLEYENLER VEYA MUHAFAZASINDAKİ İHMAL VE KUSURU NETİCESİ BAŞKALARI TARAFINDAN BİR SUÇ İŞLENMESİNE VEYA İNTİHAR YADA İNTİHAR TEŞEBBÜS EDİLMESİNE NEDEN OLMAKTAN MAHKUM OLANLAR.

3.      HAKLARINDA TÜRK CEZA KANUNU'NUN 119. MADDESİNİN UYGULANMASI NEDENİYLE KAMU DAVASI AÇILMAMIŞ OLSA BİLE, ZORUNLU OLMADIĞI HALDE MESKUN MAHALDE VEYA CİVARINDA YA DA UMUMA MAHSUS YOL ÜZERİNDE VEYA BU YOLA DOĞRU SİLAH ATANLAR İLE BU SUÇLARIN BİRİNDEN MAHKUM OLANLAR,

4.      TAKSİRLİ SUÇLAR HARİÇ BİR YILDAN FAZLA HÜRRİYETİ BAĞLAYICI CEZAYA MAHKUM OLANLAR İLE ZİMMET, İHTİLAS, İRTİKAP VE TEŞVİK SUÇLARINDAN BİRİNDEN HÜKÜM GİYMİŞ OLANLAR,

5.      TAKSİRLE VEYA BASIN YOLUYLA İŞLENENLER HARİÇ DEĞİŞİK ZAMANLARDA AYNI VE FARKLI TÜRDEN İKİDEN FAZLA SUÇTAN DOLAYI HAPİS , AĞIR HAPİS VEYA AĞIR PARA CEZASINA MAHKUM OLANLAR.

6.      UYUŞTURUCU VE PİSKOTROP MADDELERİ RUHSATSIZ VEYA RUHSATA AYKIRI OLARAK İMAL EDEN TEDARİKİNE VASITA OLMA SUÇLARINDAN BİRİYLE MAHKUM OLANLAR.

7.      RUHSATLI SİLAHINI GEÇİCİ DE OLSA BAŞKALARINA VERDİKLERİ İÇİN HÜKÜM GİYENLER.

8.      KANUNUN 12,13,14 VE 15. MADDELERİNDE BELİRTİLEN SUÇLARDAN DOLAYI ALTI AYDAN FAZLA HÜRRİYETİ BAĞLAYICI CEZAYA MAHKUM OLANLAR.

9.      KANUNUN 4. MADDESİNDE YAZILI SİLAHLARDAN BİRİNİ KULLANMAK SURETİYLE SUÇ İŞLEYEN VE BU SUÇTAN DOLAYI HAPİS VE/VEYA AĞIR HAPİS CEZASINA MAHKUM OLANLAR.

10. RUHSATLARIN VERİLİŞ NEDENLERİ ORTADAN KALKTIĞI HALDE DURUMU RUHSATI VEREN MAKAMA ALTI AY İÇİNDE BİLDİRMEYEN RUHSAT SAHİPLERİ.

11. GENÇLİK VE SPOR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ DEMİRBAŞINA KAYITLI SİLAHLARI AMACI DIŞINDA KULLANMAK.

12. MAHKEME KARARI İLE YADA HAKLARINDA VERİLEN MAHKUMİYET KARARI GEREĞİNCE EMEKLİ EDİLENLER.

13. KISITLI OLANLAR İLE KAMU HİZMETİNDEN YASAKLILAR.

14. AKIL HASTASI VEYA PSİKOLOJİK VE NÖROLOJİK RAHATSIZLIKLARI OLANLAR.

15. 21 YAŞINI BİTİRMEMİŞ OLANLAR

16. 6831 SAYILI ORMAN KANUNUNA MUHALEFETTEN SUÇUNDAN DOLAYI 6 AYDAN FAZLA HÜRRİYETİ BAĞLAYICI CEZAYA MAHKUM OLANLAR

17. KANUNUN EK 1. MADDESİNDE BELİRTİLEN ATEŞLİ SİLAH TAŞINMASI YASAK YERLERDE SİLAH TAŞIYANLAR

 B)    KİMLERİN SİLAH RUHSATI ALABİLECEĞİNE DAİR HÜKÜMLER İSE;

 Ø CAN GÜVENLİĞİ NEDENİYLE SİLAH TAŞIMA RUHSATI VERİLMESİ:

MADDE 7-(DEĞİŞİK: 02.12.1999  99/13749 6.MD.,  01.05.2002 2002/4158 MD.1) 

İL VALİLERİ;                                                                                                           

A) YAPTIKLARI İŞ, SOSYAL, EKONOMİK, KÜLTÜREL VE MESLEKİ FAALİYETLERİ YA DA BULUNDUKLARI YER VE ZAMAN İTİBARIYLA CAN GÜVENLİKLERİNİN CİDDİ VE HARİCİ TEHDİT VE TEHLİKELERE MARUZ KALACAĞI KUVVETLE MUHTEMEL OLDUĞU ANLAŞILAN TÜRK VATANDAŞLARI İLE KARŞILIKLILIK ESASINA GÖRE ÜLKEMİZDE ÇALIŞMA VE İKAMET İZNİ SAHİBİ YABANCI UYRUKLU ŞAHISLARA,

B) ŞEHİT OLAN KAMU GÖREVLİLERİNİN, KORUCULARIN, TÜRK SİLAHLI KUVVETLERİ MENSUPLARI İLE ER VE ERBAŞLARIN EŞ VE ÇOCUKLARI İLE ANNE VE BABALARINA, 

C) BAKANLIĞIN MUVAFAKATI ALINMAK ŞARTIYLA, 3419 SAYILI BAZI SUÇ FAİLLERİ HAKKINDA UYGULANACAK HÜKÜMLERE DAİR KANUN UYARINCA TESLİM OLAN VEYA GÜVENLİK KUVVETLERİNE YARDIMCI OLDUKLARI İÇİN KORUMA ALTINA ALINANLARA TALEPLERİ HALİNDE SİLAH TAŞIMA RUHSATI VEREBİLİR.
          ANCAK, (A) BENDİNDE GEÇEN ŞAHISLARIN CAN GÜVENLİKLERİNİN CİDDİ VE HARİCİ TEHDİTLERE MARUZ KALACAĞININ KUVVETLE MUHTEMEL OLUP OLMADIĞI HUSUSU VALİLER TARAFINDAN TAKDİR EDİLİR. 
BU RUHSATLAR, GEREKTİĞİNDE VEYA VERİLİŞ SEBEBİNİN ORTADAN KALKMASI HALİNDE, GEÇERLİLİK SÜRESİNE BAKILMAKSIZIN GERİ ALINABİLİR.
.”

 C)    6136 SAYILI ATEŞLİ SİLAHLAR VE BIÇAKLAR İLE DİĞER ALETLER HAKKINDAKİ KANUNUN UYGULAMASINI GÖSTEREN 91/1779 KARAR SAYILI YÖNETMELİK:

 Ø TAŞIMA RUHSATI VERİLECEK DİĞER MESLEK MENSUPLARI;

MADDE 9- (DEĞİŞİK: 30/1/1992-92/2635 K.) VALİLER, AŞAĞIDA BELİRTİLEN KİŞİLERE DURUMLARININ BU YÖNETMELİK HÜKÜMLERİNDE ARANAN ŞARTLARA UYGUNLUĞUNUN TESPİT EDİLMESİ HALİNDE SİLAH TAŞIMA RUHSATI VEREBİLİR,

…….

Ş) (EK : 16/11/1992 – 92/3721 K.) ‘BAROLARDA KAYITLI BULUNAN AVUKATLARA’, 1512 SAYILI NOTERLİK KANUNU HÜKÜMLERİNE GÖRE NOTERLİK HİZMETİ YÜRÜTEN NOTERLERE, (AVUKATLARDAN BAĞLI OLDUKLARI BARODAN ÜYELİK YAZISI, NOTERLERDEN İSE NOTERLİK BELGESİ FOTOKOPİSİ İSTENECEKTİR).

   SİLAH RUHSAT TALEPLERİNE İLİŞKİN KONUNU HUKUKİ DURUMU AZ YAKARIDA ANLATILDIĞI GİBİDİR. BU AÇIKLAMALAR IŞIĞINDA;  

KAYSERİ BAROSU MENSUBU AVUKATLARA KARŞI YAPILAN SALDIRILAR;

 

AŞAĞIDA ÖRNEK OLARAK SIRALANAN LİSTEYE BAKILDIĞINDA KAYSERİ BAROSU MENSUPLARINDAN HİÇTE AZIMSANMAYACAK SAYIDA MESLEKTAŞIMIZIN GÖREVİ SIRASINDA SALDIRIYA UĞRADIĞI BİR GERÇEKTİR.

·         AV.NECATİ COŞKUN : 2007 YILINDA SİLAHLI SALDIRI OLAYI,

·         AV.OKAN MURAT DEMİR : 2007 YILINDA BIÇAKLA SALDIRI OLAYI,

·         AV.MESUDİYE ÇETİNO:L 2013 YILINDA HACİZ ESNASINDA TEHDİT VE SALDIRI OLAYI,

·         AV.HAKAN GÜLTEKİN : 2011 YILINDA HACİZ ESNASINDA TEHDİT VE HAKARET OLAYI,

·         AV. KUBİLAY HASAN GÜRCAN: HACİZ İŞLEMİNDEN SONRA BIÇAKLI VE ATEŞLİ SİLAHLA SALDIRI OLAYI.

SONUÇ   :

 

SİLAH RUHSATI ALABİLECEKLERE İLİŞKİN YUKARIDA DEĞİNDİĞİMİZ; 7. MADDEDE RUHSAT TALEBİNDE BULUNAN AVUKATLARIN TALEPLERİNİN, RUHSAT VERMEYE YETKİLİ VALİLİK TARAFINDAN OLUMLU TAKDİR EDİLMESİ HALİNDE MÜMKÜN OLABİLECEĞİ ANLAŞILMAKTA İSE’DE,  1991/1779 KARAR SAYILI YÖNETMELİĞİN 9. MADDESİNİN (Ş) BENDİNE GÖRE;BAROLARDA KAYITLI BULUNAN AVUKATLARIN TALEPLERİ HALİNDE,BAROYA KAYITLI BULUNMALARINI BELGELENDİRDİKLERİ TAKDİRDE,TAŞIMA RUHSATI İÇEREN BELGENİN KENDİLERİNE VERİLECEĞİ  HÜKÜM ALTINA ALINMIŞTIR.

           BUNUNLA BİRLİKTE SİLAH TAŞIMA RUHSAT TALEBİNDE BULUNAN MESLEKTAŞIMIZ SAYIN AVUKAT ,FARUK ÜLKER UZUN YILLAR TAŞIMA RUHSATINI UHDESİNDE BULUNDURDUĞU,FAKAT BU SÜRE İÇERİSİNDE EN UFAK ADLİ VAKAYA KONU HADİSENİN DE YAŞANMADIĞI GERÇEĞİDİR.AVUKATLIK MESLEĞİ ÖZÜ İTİBARIYLA KARMAŞIK OLDUĞU KADAR KAMU GÖREVİNİN İFA EDİLDİĞİ SAVUNMA MAKAMININ TEK TEMSİLCİDİR.ASIL BU MESLEĞİN İCRASI SIRASINDA MESLEKTAŞLARIMIZIN  SÖZLÜ VE FİİLİ SALDIRILARA MARUZ KALDIĞI HAYAT DENEYİMLERİ İLE SABİTTİR. TAŞIMA RUHSAT TALEBİ BU AÇIDAN DA ; OLASI SALDIRILARDA KENDİ CAN GÜVENLİKLERİ VE TOPLUM HUZURU AÇISINDA ÖNEM ARZ ETMEKTEDİR..

 BAŞKACA MESLEK GRUPLARI VE VATANDAŞLARIN TAŞIMA RUHSATLI VEYA BULUNDURMA RUHSATLI VEYA RUHSATSIZ SİLAHLAR İLE YASAYA AYKIRI FİİL İŞLEMELERİNİN ÇOKLUĞU GÖZ ÖNÜNDE BULUNDURULDUĞUNDA, BAROMUZ AVUKATLARININ HİÇBİR SURETTE SİLAHLARINI MÜESSİF OLAYDA KULLANMAMALARI DEĞERLENDİRMEDE ÖLÇÜT OLMALIDIR. AKSİ TAKDİRDE SAYIN KAYSERİ VALİLİĞİNİN HANGİ ÖLÇÜTE GÖRE OLUMSUZ TAKDİR YETKİSİNİ KULLANDIĞINI ANLAMAK GÜÇLEŞECEKTİR. MAMAFİH, BAROMUZ AVUKATLARININ TAŞIMA RUHSATLI SİLAHLARINI HİÇBİR HAKSIZ VE YASAYA AYKIRI MÜESSİF OLAYA ALET ETMEDİKLERİ DE GELİNEN BU NOKTADA SU GÖTÜRMEZ GERÇEKTİR.

 SON ZAMANLARDA,TÜRKİYE GENELİNDE ÖZELLİKLE  KAYSERİ DE BAROMUZ MENSUPLARININ  GEREK İLK RUHSAT TALEPLERİNİN İÇEREN MÜRACAATLARI,GEREKSE YENİLEME TALEPLERİNİ İÇEREN MÜRACAATLARI SONUÇSUZ BIRAKILMAKTADIR.OYSA, İDARE HUKUKUNDA ÖĞRENDİĞİMİZ ÜZERE,İDARİ İŞLEMİN TARAFI ALAN VE DEVLET YEKİSİNİ KULLANAN İDARENİN TASARRUFLARI ÖLÇÜLÜ,SEBEPLİ,AÇIK VE HUKUKA UYGUN OLMALIDIR.

 BAROMUZ AVUKATI, SAYIN AVUKAT ,FARUK ÜLKER TARAFINDAN YAŞANMIŞ VE DİĞER MENSUPLARIMIZ TARAFINDAN YAŞANMAKTA OLAN SORUN İLE İLGİLİ KOMİSYONUMUZ TARAFINDAN;

A) ÖZELLİKLE BU RAPORLA İLE BİRLİKTE KAYSERİ VALİLİĞİNDEN  SON BİR YIL İÇİNDEKİ BU TİP MÜRACAATLARIN KAÇININ OLUMLU KAÇININ OLUMSUZ NETİCELENDİRİLDİĞİNİ, TAŞIMA VE BULUNDURMA RUHSATLARININ KAÇININ OLUMLU KAÇININ OLUMSUZ CEVAPLA NETİCELENDİRİLDİĞİNİN VE BUNLARIN HANGİ MESLEK GURUPLARINA GÖRE DAĞILIMININ BAROMUZ TÜZEL KİŞİLİĞİNCE SORULMASINI,

B) İÇİŞLERİ BAKANLIĞI,

C) ADALET BAKANLIĞI,

D)TÜRKİYE BAROLAR BİRLİĞİ,

BAŞTA OLMAK ÜZERE BAROMUZ TARAFINDAN YAZI YAZILARAK BAROYA KAYITLI AVUKATLARIN  SİLAH MÜRACAATLARINDA OLUMLU KARAR VERİLMESİ HUSUSUNDA HASSASİYET GÖSTERİLMESİ İÇİN TALEPTE BULUNULMASI GEREKTİĞİNE,

E) DİLEKÇE SAHİBİ BAROMUZ MENSUPLARINDAN AVUKAT SAYIN FARUK ÜLKER HAKKINDA VERİLEN OLUMSUZ KARARIN GREKÇESİZ OLARAK ,ÖLÇÜLÜ,SEBEPLİ,AÇIK VE HUKUKA UYGUN OLMAMASI GİBİ NEDENLER İLE BU İŞLEMİN İPTALİ İÇİN  İDARİ YARGIDA İPTAL DAVASININ AÇILMASI GEREKTİĞİNE,

              AYRICA YİNE BAROMUZ AVUKATLARINA YÖNELİK HAKSIZ KARARLARIN DOĞMASINI ÖNLEMEK AÇISINDA GEREK SİLAH RUHSAT ALINMASI VE İŞLEMLERİNİN AĞIRLIĞI VE BUNLARA ÖDENEN BEDELLERİN YÜKSEKLİĞİ, YARGILAMA SIRASINDA KAMU GÖREVLİSİ GİBİ YARGILANAN AVUKATLARIN PASAPORTLARININ 657 DMK KAPSAMINDA DEĞERLENDİRİLEREK HUSUSİ DAMGALI PASAPORTA BENZER BİR ŞEKİLDE AVUKATLARA DA BU HAKKIN TANINMASI İÇİN, BAROMUZUN ÖNDERLİĞİNDE TBB KANALIYA YÜRÜTME VE YASAMA ORGANLARINA İLETİLEREK YENİ DÜZENLEMELER GETİRİLMESİNİN  UYGUN OLACAĞI GÖRÜŞ VE DÜŞÜNCESİ İLE ÜÇ SAYFADAN İBARET RAPORUMUZ GÖRÜŞ VE TAKDİRLERİNİZE ARZ EDERİZ.08.04.2013

 

BAŞKAN                                          BŞK.YARD.                                     BŞK YARD.

AV.RAMAZAN BEDİR                  AV.O.HALUK DOĞAN                 AV.M.ENVER KIRKER

 

                                                          

GENEL SEKRETER

                                                         AV.A.KEMAL GÖNCÜ
 
BU KAHİM RAPORU AYNI ZAMANDA BİR ÜST YAZI İLE ADALET BAKANLIĞI VE TÜRKİYE BAROLAR BİRLİĞİ'NE GÖNDERİLMİŞTİR.

 

 

ETKİNLİK TAKVİMİ

20.09.2024
AV. ALİ KÖSE
BARO BAŞKANI

© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.